Likérka Drak prý odebírala nelegální líh, zaznělo u soudu

Brno – Během dnešního projednávání kauzy tzv. Toflova gangu u brněnského krajského soudu padla nečekaně zmínka o nelegálním obchodu s lihem a Likérce Drak. Zmínil se o ní obžalovaný Eduard Polák, který uvedl, že pracoval pro podnikatele Petra Michka. Ten prý obchodoval s nelegálním lihem ve velkém po celé republice. Michek je zároveň klíčovým svědkem proti gangu, který měl 12 let vydírat podnikatele, čímž si prý přišel na miliony korun.

Polák prý v letech 2004 a 2005 dělal Michkovi dohled na kamiony, které převážely nelegální líh. Dnes u soudu prohlásil, že jedním z odběratelů byla právě Likérka Drak z Chvalčova. Jejího šéfa zadržela policie kvůli podezřelému alkoholu s vysokým obsahem metanolu. Po jednateli oficiálního distributora likérky – společnosti Verdana – je pak vyhlášeno celostátní pátrání. Polák byl v minulosti už pětkrát soudně trestán, z toho třikrát skončil za mřížemi. 

Obžaloba počítá s tím, že Michka předvolá jako svědka. Jde o kontroverzního podnikatele, kterého policie podezírá z daňových úniků. Polák ho popsal jako člověka žijícího na „velké noze“, který si létá do Afriky lovit lvy, osobní letoun používá k cestám do Prahy na večírky, zná se s některými významnými politiky a svého času i s jedním ministrem – konkrétní jména ale nepadla. 

Likérka Drak figuruje v metanolové aféře. V jednom ze zlínských skladů jejího výhradního domácího distributora, firmy Verdana, objevila potravinářská inspekce stovky lahví alkoholu s obsahem 50 procent metanolu. Takto se mohly otrávit tisíce lidí. Policie v úterý zadržela jednatele likérky Pavla Čanigu. Po jednateli Verdany Robertu Sedlaříkovi vyhlásila celostátní pátrání. 

Čaniga je podezřelý z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Tuzemák o obsahu 0,42 litru, celkem 7 600 lahví, byl nalezen na konci září ve skladu společnosti Verdana ve Zlíně v bývalém areálu Svitu. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. Jednatel Likérky Drak Čaniga byl výsledky rozborů překvapen: „Nechápu to, je to naprostý nesmysl.“

Rozhovor se státním zástupcem Romanem Kafkou (zdroj: ČT24)