KSČM je nejdemokratičtější stranou v parlamentu, myslí si poslanec Černý

Praha – Lídr KSČM v Olomouckém kraji Alexandr Černý může slavit, jeho strana poprvé v kraji nejspíše vystoupí z opozice. V dalších dvou krajích strana dokonce vyhrála a v povolebních vyjednáváních jí sebevědomí nechybí. Podle Černého voliči vyslali jasný signál, že není třeba se komunistické strany bát. „Za čtvrtstoletí se mnohé změnilo, i KSČM,“ chválí stranu Černý. Na druhou stranu ale nezastírá přesvědčení o tom, že stát by měl v mnohých odvětvích více zasahovat a přehodnotil by i některé vztahy v zahraniční politice. „Korekce vazeb k Evropské unii a NATO by nám slušela,“ myslí si Černý.

Pokud jde o zásahy státu do ekonomiky, Černý nepochybuje o jejich užitečnosti a dokonce je považuje za nutné. „Já se neobávám toho, že by se mohlo konat něco takového jako znárodňování,“ uvedl poslanec, vzápětí ale dodal, že některá odvětví by stát pod kontrolou mít měl. Intervence jsou podle Černého názoru potřebné například ve zdravotnictví, zásahy by uvítal i v oblasti dopravy nebo energetiky. „Budeme muset najít formu, jak do toho zasahovat,“ řekl Černý. A rozhodně neměl na mysli pomoc například majitelům soukromých nemocnic, Černý naopak zdůraznil, že důležité jsou především zájmy pacientů.

„Nechat působit volnou ruku trhu všude považuji za stejnou jednostrannost jako to, co se tady dělo před čtvrtstoletím, kdy tady byla tendence řídit všechno direktivně z centra,“ řekl Černý na podporu výraznějších státních regulací.

Kdyby se KSČM dostala do vlády, nezastírá Černý plán na vytvoření některých státních podniků. Například státní banka podle jeho názoru České republice chybí a ocenil by i centralizaci zdravotního pojištění. Zásahy státu jsou podle poslance třeba i v oblasti energetiky, kde by rád přistoupil k regulaci cen pro drobné spotřebitele.

„Proč bychom nemohli zopakovat něco, co tu bylo a fungovalo to? To by neudělal jenom hlupák,“ poznamenal Černý k návratu soběstačnosti České republiky v zásobování potravinami před rokem 1989.

Dalšími oblastmi, kde by Černý vítal výraznější státní vliv, je odliv dividend, ale i soběstačnost v  zásobování státu potravinami. Pokud jde o odvádění zisků podnikatelů mimo Českou republiku, podle Černého existují metody, jak v tom majitelům firem zabránit. „Třeba tím, že zvýhodníme ty, kteří investují své zisky doma,“ uvedl poslanec.

Dovedli komunisté zemi k devastaci?

Úvahu o devastaci České republiky komunistickou stranou před rokem 1989 Černý zásadně odmítl. Přestože určité chyby připouští, není podle Černého třeba, aby se dnešní komunistická strana od svých předchůdců distancovala, nebo dokonce měnila název. „My se nejmenujeme KSČ, my se jmenujeme KSČM,“ odmítl jakékoli úvahy o přejmenování své strany, kterou považuje za nejdemokratičtější ze všech parlamentních stran, pokud jde o vnitřní fungování. Přesto ale Černý přiznal, že v jeho straně působí určitá část členů hlásících se k neostalinismu, kteří připouští revoluční cestu jako způsob, jak přejít ke komunismu, který považují za cíl své politiky.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)