Zlínský advokát zpronevěřil půl miliardy, vazbě se vyhnul

Praha - Vyhlášený zlínský advokát Milan Holomek je podezřelý, že zpronevěřil peníze svých klientů a obchodních partnerů ve výši téměř půl miliardy korun. Jde o prostředky, které mu svěřili do úschovy, případně k finančnímu zhodnocení. Před rokem ho policie obvinila ze zpronevěry. Okresní soud ve Zlíně ovšem minulý týden nevyhověl návrhu na vzetí do vazby. Po tak dlouhé době prý již nemá vazba smysl. V současné době je z trestného činu obviněna také zlínská advokátka Bronislava Orbesová, která Holomkovi v činnosti pomáhala a která byla zároveň i jeho věřitelkou.

O zlínském advokátovi Milanu Holomkovi se ještě nedávno dalo mluvit pouze v superlativech. Za sebou měl 25 let práce v advokacii, těšil se dobré pověsti, vlastnil zavedenou kancelář, působil v kontrolní radě Advokátní komory a byl i nominován do kárného senátu Nejvyššího správního soudu. Jeho klienty by proto asi ani nenapadlo, že když mu svěří své úspory, je právě moment předání ten poslední, kdy své peníze vidí.

V současnosti dluží čtyřiapadesátililetý advokát asi stovce lidí a firem 426 milionů korun. Mezi poškozenými jsou jednak samotní klienti, kteří si dali peníze k advokátovi do úschovy, ale také lidé, s nimiž Holomek spolupracoval jako fyzická osoba a od nichž si půjčoval nemalé částky. Jeden z klientů mu do této advokátní úschovy svěřil své peníze určené na pozdější nákup nemovitosti. Oněch asi devět milionů korun však Holomek okamžitě ještě týž den z účtu vybral.

Holomek: Investice, nikoliv zpronevěra!

Před rokem byl vyhlášen konkurz na advokátův majetek, ovšem ten se odhaduje na nicotnou částku, poněvadž vlastí pouze byt a luxusní vilu ve Zlíně, která je na hypotéku. V insolvenčním řízení se tak dosud podařilo zpeněžit pouze movité věci, jako jsou obrazy, nábytek a knihy. Dražba ale vynesla jen 130 tisíc korun. Drtivá většina poškozených, kterých stále přibývá, tak zřejmě nemá vůbec šanci dostat své peníze zpět.

Reportérům ČT se podařilo Milana Holomka kontaktovat telefonicky. Podle jeho vyjdáření šlo nikoliv o zpronevěru ani o úschovy, nýbrž o investice. Blíže se však k údajným investicím odmítl vyjádřit.

Milan Holomek, obviněný zlínský advokát:

„Já jsem žádné finanční prostředky nezpronevěřil a v žádném případě nešlo o úschovy finančních prostředků. Šlo o úplně něco jiného a toto jsem řekl i policii. Byly to obchodní investice, které jsem po souhlasu se všemi klienty dělal. Ta záležitost byla pouze a jenom udělaná formálně ve formě smlouvy o úschově.“

Samotná věřitelka se stala komplicem

Když byly na Holomkovy účty uvaleny exekuce, čímž nemohl od klientů dál inkasovat peníze, začal používat účty jiných lidí, kteří je pro něj s tímto účelem založili. Jedním z nich je další zlínská advokátka - Bronislava Orbesová. Jak ona sama tvrdí, o exekuci na účtech Holomka prý vůbec netušila.

Z dokumentů Reportérů ČT ale jasně vyplývá, že o exekuci nejen věděla, ale sama jí na Milana Holomka vedla. Dlužil jí totiž zhruba dva miliony korun. Z peněz, které Holomek od klientů vylákal, jí splácel svůj dluh. V současné době je Orbesová obviněna z trestného činu.

  • Vila zlínského advokáta Milana Holomka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4053/405214.jpg
  • Obviněný advokát Milan Holomek byl propuštěn z vazby zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4053/405218.jpg
  • Dokument o dluhu Holomka vůči Orbesové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4053/405216.jpg
  • Advokátní kancelář Bronislavy Orbesové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4053/405215.jpg

Po roce už nemá vazba smysl, míní soud

Začátkem loňského roku začala na Milana Holomka padat první trestní oznámení. Policie ovšem advokáta obvinila až v září, čímž překročila půlroční lhůtu, kterou jí na prošetření dává zákon. Mezitím přišli další klienti o peníze, které Holomkovi svěřili. Podle advokáta poškozených klientů Jiřího Kučery se dalo těmto škodám předejít, kdyby policie a státní zastupitelství konaly rychleji.

Kučera proto podal na postup těchto orgánů stížnost na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Holomek měl být prý totiž vyšetřován ve vazbě. Podle Vrchního státního zastupitelství je ale vše v naprostém pořádku, vyjma překročení lhůty. Policie tvrdí, že k podání návrhu o vazbě neměla žádné zákonné důvody.

Téměř po roce od Holomkova obvinění došlo k nečekanému zvratu, kdy ho policie zadržela a navrhla vazbu. Státní zástupce Foltýn totiž soudí, že by se mohl pokusit o útěk a ovlivňovat svědky. Soudce Okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek ale vazbu zamítl. Podle něj nebylo soudu předloženo nic, co by uložení vazby na advokáta odůvodnilo. Po pár dnech v cele se tak Milan Holomek vrátil domů.

Dušan Beránek, soudce Okresního soudu ve Zlíně:

„Po 11 měsících trestního stíhání vedeného na svobodě soud neshledal, že by najednou vznikl nějaký důvod, který by tyto obavy naplňoval, jestliže takový návrh nebyl podán před 11 měsíci. Ani návrh státního zástupce neobsahoval žádnou konkrétní skutečnost, z níž by vyplývalo, že tyto obavy jsou naplněny nebo jsou akutní oproti tomu začátku trestního stíhání.“

„Obviněný chodí na výslechy a spolupracuje, tudíž se neskrývá. Co se ovlivňování svědků týče, na počátku trestního stíhání mohla být tato obava, návrh na uvalení vazby by měl váhu. Po takové době ji však již nemá.“

Půl miliardová zpronevěra zlínského advokáta (zdroj: ČT24)