Hygienická služba se více zaměří na prevenci, nechce jen dávat pokuty

Praha – Nový hlavní hygienik Vladimír Valenta představil na brífinku své priority. Hygienická služba už nemá být spojována jen s kontrolami potravin a ukládáním pokut, ale zaměří se i na preventivní působení v oblasti veřejného zdraví. Valenta chce také užší spolupráci s ostatními dozorovými orgány, třeba potravinářskou inspekcí. „Po všech restrukturalizacích, optimalizacích a transformacích, kterými hygienická služba prošla v minulých letech, potřebujeme stabilizovat systém. Řečeno stručně: normálně pracovat,“ shrnul Valenta.

Ačkoliv se počet pracovníků i rozpočet hygienické služby za posledních deset let snížil téměř o polovinu, tak chce Valenta zachovat dobrou kvalitu hygienické péče. V první řadě má být dokončena koncepce prevence nemocí a hygienické služby. Do odborné práce chce také víc zapojit Státní zdravotní ústav.

Valenta neplánuje propouštění pracovníků hygienické služby ani další změny její struktury. Chce ale prověřit, zda všichni zaměstnanci mají odpovídající zdravotnické vzdělání. Pokud jim bude chybět, musejí si ho doplnit.

Hlavní hygienik chce také řešit financování hygienické služby a obecně prevence. Poukázal na to, že zatímco v roce 2001 šlo na tyto služby 1,55 procenta peněz zdravotnictví, loni už jen 0,39 procenta. Bude proto nutné rozhodnout, na jaké činnosti hygienické služby mají peníze směřovat.

Víta vyšetřuje policie kvůli sporné zakázce

Michael Vít zastával post hlavního hygienika řadu let, v březnu ho ale policie obvinila pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství. Konec kariéry pro něj znamenalo obvinění, že prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Pokud se Vítova vina prokáže, hrozí mu až desetileté vězení. Podle Hegera bude Vít působit ve Státním zdravotním ústavu – půjde prý o funkci odbornou, nikoliv politickou.

Třiapadesátiletý Valenta řídil krajskou hygienu v Libereckém kraji 11 let. Předtím byl deset let okresním hygienikem a ředitelem okresní hygienické stanice v Liberci. Promoval v roce 1983 na lékařské fakultě hygienické, dnes 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti je členem její vědecké rady a vyučuje na několika dalších školách.