Policie obvinila jednatele Likérky Drak, otrávili se další dva lidé

Praha - Policie obvinila jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu. Stíhá ho pro trestný čin ohrožování zdraví závadovými potravinami a jinými předměty. Nyní probíhá řízení o jeho vzetí do vazby. Na brífinku to oznámil šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera s tím, že Čanigovi hrozí až osm let vězení. Otravy toxickým alkoholem navíc neberou konce. V Opavě leží v nemocnici šedesátiletý muž ve vážném stavu. Otrava se potvrdila i u dalšího 64letého muže, který s ním alkohol popíjel.

Policie Čanigu zadržela v úterý ve zlínském skladu, kde našla tisíce láhví Originál tuzemáku s metanolem. Jednatel společnosti byl podle Kučery obviněn i na základě důkazů získaných při domovních prohlídkách. „Nemohu vyloučit, že padnou další obvinění, protože kauza je stále živá, jak směrem do distribuce, tak do spolupráce dalších osob,“ dodal vyšetřovatel.

To, že stopy přivedly celníky za metylalkoholem do skladu Verdany, nebylo podle Jakuba Šebesty z potravinářské inspekce překvapivé, na určité firmy ukazovaly už zářijové kontroly. "Z té kontroly, kterou jsme spustili 7. nebo 8. září bylo asi 22 vzorků, kde byla v lihovině zjištěna poměrně významná rezidua denaturačních činidel. Je zajímavé, že ty firmy, u jejichž vzorků byla zjištěna ta činidla, se poměrně opakovaly. Když už nic jiného, tak to signalizuje, že ta lihovina byla vyráběna z etylalkoholu, který byl oddenaturován, bylo z něj nějakým způsobem odstraněno to denaturační činidlo. Čili to, že to postupně směřuje k některým z těchto výrobců, pro nás ani tak velké překvapení není," vysvětlil Šebesta.

Sklad patří distribuční společnosti Verdana, po jejím šéfovi Robertu Sedlaříkovi policie vyhlásila celoevropské pátrání. Podle státního zástupce Romana Kafky se nyní prověřuje, zda muži o metanolu v láhvích věděli. Likérka přitom zřejmě mohla být napojená i na opavský sklad, ve kterém v půlce září našli policisté tisíce litrů metanolu. „V nejbližších hodinách proběhnou výslechy osob, které nám mohou tuto skutečnost potvrdit,“ řekl ČT dozorující státní zástupce Roman Kafka.

Brífink policie k vývoji v kauze metylalkohol (zdroj: ČT24)

Na Likérku Drak také překvapivě ukázal i jeden z obviněných policistů v kauze Toflova gangu. Vydíral údajně podnikatele, který ji zásoboval nelegálním alkoholem. „Prověřujeme všechny informace, tedy i tuto, která by se měla týkat eventuálního krytí jednání konkrétních osob ve vztahu spíše k etanolové lihové nezákonné trestné činnosti,“ dodal Kafka. Na všechny obviněné, kterých budou desítky, chce podat jednu velkou obžalobu. Před soud by se celá kauza mohla dostat možná až za rok.

V opavské nemocnici dnes přijali další dva muže s otravou metanolem. „Patnáct minut po půlnoci k nám byl přivezen pacient s podezřením na otravu metylalkoholem, bohužel to podezření se potvrdilo. Pacient leží na oddělení ARO, jeho stav je velmi vážný. Je na umělé ventilaci napojen na dialyzační přístroje, momentálně je mu podáván fomepizol,“ řekl ČT mluvčí opavské nemocnice Daniel Svoboda.

Muž se podle informací České televize necítil dobře už dva dny. Údajně předtím popíjel s kamarádem. Toho proto kontaktovala policie a apelovala na něj, aby se podrobil lékařskému vyšetření, na rozdíl od svého známého totiž nepociťoval žádné zdravotní obtíže. „Při následných expertizách byla potvrzena intoxikace i u tohoto muže, byl proto hospitalizován,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Podle mluvčího nemocnice je druhý pacient na interním oddělení: „Je při vědomí, komunikuje a je napojen na dialýzu. Jeho stav je podstatně lepší než u dříve hospitalizovaného muže.“ Kriminalisté budou nyní zjišťovat původ látky, která intoxikaci zapříčinila.