Česko umí výborně léčit infarkt. Lidé ale chodí pozdě

Praha - Česko má jeden z nejlepších systémů kardiovaskulární péče na světě, ale pacienty máme silně nepoučené. „Jednej rychle. Zachraň život“ - to je nová vzdělávací kampaň pro širokou veřejnost, která se týká akutního srdečního infarktu. Cílem kampaně je zvýšení povědomí veřejnosti o příznacích a způsobu jednání v případě, že vznikne podezření na infarkt. Součástí kampaně je i prohloubení znalosti volání čísla 155.

Česko má jeden z nejlepších systémů kardiovaskulární péče na světě, ale pacienty máme silně nepoučené. „České republice se podařilo vybudovat systém, který je dáván za vzor. Rezervy jsou ale stále v tom, že pacienti mnohdy přicházejí pozdě a mnohdy přicházejí způsobem, který není ideální. Ideální způsob při infarktu je, když pacient přijede záchrannou službou, protože jsou tu nejdůležitější ty první minuty,“ upozornil prezident České kardiologické společnosti Petr Widimský. 

Srdce odumírá přibližně 12 hodin

80 procent pacientů, které infarkt postihl, mělo svíravou, pálivou nebo tlakovou bolest za hrudní kostí. 20 procent mělo atypické příznaky. Stěžovali si na bolest v jiném místě, nebo neměli bolest vůbec a cítili třeba jenom dušnost nebo nevolnost. 

Infarkt znamená, že se ucpe věnčitá tepna. Ta se nachází na povrchu srdce a zásobuje srdeční sval krví, aby mohl pracovat. Jakmile se tepna ucpe sraženou krví, část srdečního svalu začne odumírat a nemůže fungovat. Odumírání srdečního svalu pak trvá přibližně 12 hodin. Čím dříve se tepna zprůchodní, tím více srdce se zachrání a může pak fungovat dál.

Rozhovor s Petrem Widimským (zdroj: ČT24)

Nekouřit, zhubnout, jíst zdravě

Podle Widimského je základním opatřením nekouřit, nebýt obézní a zdravě jíst. „Nekouřit je z těch věcí, které dokážeme ovlivnit, ta nejdůležitější. Další opatření, které můžeme ovlivnit, je redukce nadváhy. A zdravá strava,“ zdůraznil. 

„Pokud pacient přišel včas, to znamená - začalo ho bolet na prsou, do deseti minut zavolal záchranku, která ho přivezla do kardiocentra, kde mu udělali angioplastiku, a to vše proběhlo do dvou hodin od příznaků, tak se infarkt vlastně zruší. Žádné následky nejsou. Pacient může jít čtvrtý den domů a v průběhu měsíce se může vrátit do normálního života,“ popsal Widimský. Pokud pacient otálí, tak je srdce nevratně poškozené, pacient může zůstat invalidní.