Ujet bez placení? Běžná praxe

Praha - 20 tisíc řidičů ročně ujede od čerpacích stanic bez placení. Odhadují to zástupci prodejců pohonných hmot v Česku. Zloději k tomu většinou používají auta s kradenými SPZ. Dva muže, kteří opakovaně ujížděli od pump bez placení, teď zatkli policisté v Ostravě a Karviné.

Majitelé čerpacích stanic se každoročně potýkají s případy krádeží pohonných hmot. Řidiči obvykle kvapně naplní nádrž a odjedou bez placení. Těžkou hlavu si zloději nedělají ani z bezpečnostních kamer. Ve Svitavách dokonce řešili případ, kdy si řidič jezdil pravidelně plnit nádrž svého auta bez placení k jedné čerpací stanici. Policie ho zadržela až po několika měsících. 

„Na naší čerpací stanici se to stane asi čtyřikrát až pětkrát do měsíce, na dálničních mnohem častěji,“ uvedl Martin Melichar, majitel čerpací stanice v Mladé Boleslavi. Většinou se jedná o přestupky, protože řidiči mají auta s nádrží, která pojme jen několik desítek litrů benzinu. Trestného činu se dopouštějí lidé, kteří bez zaplacení tankují opakovaně a škoda se jim nasčítá. 

Ukazatel stavu palivové nádrže
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA/Getty Images

Zloději pohonných hmot často používají různé triky. „Ať už je to se zakrytím identity člověka, registrační značky vozidla, nebo například přijede dotyčný na čerpací stanici se značkou, kterou předtím někde ukradl,“ upřesnil mluvčí pardubické policie Jozef Bocán. I přesto se policistům podaří objasnit téměř polovinu krádeží tohoto druhu. Stále častěji se krade nafta také ze zaparkovaných stavebních strojů nebo kamionů.

Zloděje lákají i nádrže kamionů

Stále víc zlodějů krade naftu a benzin přímo z nádrží zaparkovaných aut. „Mají svoje pumpy, oddělají zátku, vycucnou benzin a než se stačíte zvednout, jsou pryč,“ popsal smutnou praxi řidič kamionu Stanislav Hynek. „Naše firma nás zabezpečila tím, že nám namontovala do nádrží taková sítka. Tím pádem do nich nestrčí tu hadici, aby naftu vytáhli,“ komentoval situaci řidič kamionu Petr Jindra.