Poslanec Kott se z vazby zatím nedostane

Praha - Odvolací soud ponechal ve vazbě bývalého poslance Petra Kotta, spoluobviněného v Rathově kauze. Nevyhověl jeho stížnosti proti prvoinstančnímu rozhodnutí, napsal dnes server Týden.cz. Ve vazební věznici nyní kromě Kotta zůstávají již jen jeho partnerka, ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Okresní soud Praha-východ rozhodoval v září o Kottově návrhu na propuštění na svobodu. Nevyhověl mu s tím, že by muž mohl utéct nebo pokračovat v trestné činnosti. Právě tomuto rozhodnutí dal odvolací senát ve středu za pravdu. Kott je ve vazbě od poloviny května, kdy ho jako náměstka ředitelky Oblastní nemocnice Kladno policie obvinila ze zločinů poškozování finančních zájmů Evropské unie a ze sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Spolu s Rathem skončilo v květnu ve vazbě sedm lidí, ve vazbě už zůstali poslední tři. Nejprve byla propuštěna kladenská podnikatelka Ivana Salačová, která v případu vypovídala. Obchodnímu řediteli Konstruktivy Branko Tomáši Mladému pak v srpnu vypršela takzvaná koluzní vazba a z jiného důvodu vazebně stíhán nebyl. V říjnu pak soudy pustily z vazební věznice i šéfa stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského, předsedu představenstva společnosti Puro-Klima Martina Jireše a členku představenstva společnosti ML Compet Lucii Novanskou. O Rathově žádosti o propuštění z vazby je zatím rozhodnuto pouze nepravomocně. Okresní soud ji na počátku října zamítl. Uvedl, že se nadále obává, že by politik mohl utéct. Poslanec proti verdiktu podal stížnost.

Davida Ratha kriminalisté v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu stíhání rozšířili kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Vydáno pod