Demokracie vypadá jinak, má znít na demonstraci 17. listopadu

Praha - Odbory, sdružení a iniciativy seskupené v platformě Stop vládě, chystají demonstraci na 17. listopadu. Odboráři a aktivisté chtějí na Václavském náměstí dát hlasitě najevo nespokojenost s dosavadním vývojem a stavem demokracie v zemi. Podle nich mizí sociální jistoty, rozvrací se funkční stát a nelepší se vzdělávání. Mottem akce by měla být věta: „Demokracie vypadá jinak“. O demonstraci informoval server Týden.cz.

Platforma si Václavské náměstí na den, kdy si Česko Dnem boje za svobodu a demokracii připomíná pád komunistického režimu, zamluvila už v květnu, a to na dobu od 8:00 do 20:00. Magistrátu nahlásila 20 tisíc účastníků. Naposledy velkou akci odboráři s aktivisty uspořádali 21. dubna, kdy na Václavském náměstí pod jejich taktovkou proti kabinetu a jeho reformám protestovalo kolem 100 tisíc lidí. Odborové svazy tehdy z regionů vypravily pro své členy desítky autobusů, přijel i zvláštní vlak.

Podle jedné z mluvčích platformy Jany Kašparové, která je současně i mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů, tentokrát odborová centrála a její svazy nic podobného nechystají. „Akce je hodně, hodně dobrovolná,“ podotkla. Předáci jen doporučí odborářům, aby na demonstraci přišli. Platforma pak chce k účasti vyzvat veřejnost.

Kašparová řekla, že by akce neměla být „ukřičeným protestem“, ale měla by být spíš připomínkou událostí před 23 lety a vyplnit by ji měla debata o dosavadním vývoji a dalším směřování země. Podle pořadatelů se situace v Česku zhoršuje - lidé ztrácejí sociální jistoty, stát a jeho služby se rozvrací, vzdělávání se neposiluje, reformy se dělají bez širší diskuse a shody.