V Česku už kvůli metanolu zemřelo 30 lidí, Čaniga bude stíhán na svobodě

Praha – Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga do vazby nepůjde, rozhodl tak Okresní soud ve Zlíně. Čaniga je obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami kvůli metanolu, za což mu hrozí až osm let vězení. Policie ho bude stíhat na svobodě. Během dneška zemřeli na otravu metylalkoholem další dva lidé. Jeden muž zemřel ráno v nemocnici v Opavě, další oběť pak hlásí brněnská nemocnice.

V Opavě zemřel jeden ze dvojice mužů, které včera přijali lékaři s podezřením na otravu. Oba muži popíjeli spolu, ale zatímco jeden skončil ve velmi vážném stavu na ARO a musel být napojen na umělou ventilaci, tak druhého muže kontaktovala až policie, protože žádné potíže nepociťoval – i u něj se ale potvrdila otrava a skončil na jednotce intenzivní péče. Podle lékařů je jeho stav stabilizovaný.

V brněnské fakultní nemocnici pak zemřel 66letý muž ze Šlapanic, který byl hospitalizován od 3. října. Přesnou příčinu ještě musí určit pitva. Otravu mu zřejmě přivodil tuzemák
zakoupený na parkovišti u benzinové stanice od neznámého muže přímo z auta. Po prodejci otráveného alkoholu stále pátrá policie.

Podle soudu není na vzetí Čanigy do vazby dostatek důkazů

Čaniga po propuštění vyšel bočním vchodem budovy, rychle minul novináře a nasedl do auta svého advokáta. „Jsem přesvědčen, že soud rozhodl spravedlivě. Usnesení o zahájení trestního stíhání neobsahuje jediný důkaz, který by relevantně poukazoval na to, že tam je důvodné podezření, že se můj klient trestné činnosti dopustil,“ uvedl Čanigův obhájce Petr Dítě starší. „Nezbývá než rozhodnutí soudu respektovat. Proti němu není opravný prostředek přístupný,“ reagoval státní zástupce Jiří Zemek.

Mluvčí soudu Dušan Beránek: „Soud svým způsobem zpochybňuje to, že je dostatek důkazů k zahájení samotného trestního stíhání. Nejsou ani důvody ke vzetí obviněné osoby do vazby pro možné ovlivňování svědků.“

Podle něj bude na základě stížnosti obhajoby o zmíněném usnesení rozhodovat nadřízený státní zástupce. „Nedovede pochopit, jak je možné, že se v tom skladu objevil nějaký alkohol, který je pančován metanolem. Naprosto správně říká: Panebože, když já vyrábím alkohol, tak bych musel být sebevrah, abych do láhví s vinětou Likérky Drak lil metanol. To prostě nemá logiku,“ uvedl advokát. 

Láhve tuzemáku mohly zabít tisíce lidí 

Čanigu zadržela policie v úterý ve zlínském skladu, kde našla tisíce láhví Originál tuzemáku s metanolem. Jednatel společnosti byl podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery obviněn i na základě důkazů získaných při domovních prohlídkách. Státní zástupce navrhoval vazbu, aby Čaniga nemařil trestní řízení.

Celkem 7 600 láhví tuzemáku bylo nalezeno na konci září ve skladu společnosti Verdana ve Zlíně. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. 

Jméno Likérky Drak už na počátku aféry zmínila příbramská policie. Etiketa firmy podle ní byla na barelech s alkoholem v prodejně, kde údajně nakupoval jeden z otrávených. Čaniga však označil tyto etikety za padělky a vypsal odměnu milion korun pro toho, jehož informace povedou k dopadení výrobce otráveného alkoholu.

Robert Sedlařík je stále nezvěstný

Policie stále pátrá po jednateli oficiálního distibutora Likérky Drak - společnosti Verdana - Robertu Sedlaříkovi. Kriminalisté prověří i tvrzení jednoho z obžalovaných v případu Toflova gangu, který u soudu mluvil o nelegálním obchodu s lihem v souvislosti s Likérkou Drak. Od čtvrtka Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej letos distribuovaného tuzemáku Likérky Drak, protože právě v něm byl nalezen jedovatý metylalkohol.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)