Soud poslal mladíka za dvojnásobnou vraždu na 18 let do vězení

Ostrava – Krajský soud poslal 25letého Ladislava Ďuriše na 18 let do vězení za to, že zabil 15letou dívku a jejího přítele. Zločin se pak snažil zamaskovat požárem. Mladík se k dvojnásobné vraždě nepřímo přiznal, na březnový útok si prý ale nevzpomíná - to ale podle znalců není pravda. Rozsudek není pravomocný, Ďuriš se hned v jednací síni odvolal. Státní zástupkyně si pak ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

„Je mi to moc líto. Nevím, co se stalo,“ řekl mladík už dříve policii. U soudu vypovídat odmítl. Tvrdí ale, že si na kritický úsek nepamatuje. Vzpomíná si jen na nějakou roztržku a pak až na to, jak stál v kuchyňce zahradní chatky se zkrvaveným nožem v ruce. „Pak jsem viděl tělo a peřinu od krve. Rozhodl jsem se chatku zapálit,“ vysvětlil Ďuriš. Podle soudních znalců ale Duriš lže, jelikož si pamatuje detaily před vraždou i po ní.

Chata patřila rodičům jedné z obětí, trojice tam skončila po oslavě narozenin. Byl tam s nimi ještě jeden kamarád, ale ten později odešel. Duriš zavraždil svého kamaráda, který ho chytil, jak mu z peněženky krade 500 korun. Vzápětí probodl ve spánku i jeho 15letou přítelkyni.

„Vypil jsem asi šest piv. Pak jsme společně z lahve popíjeli rum. Venku jsme si ještě zakouřili marihuanu. Po ní jsem začal mít divné představy. Měl jsem pocit, že se něco děje,“ tvrdí mladík, který byl v minulosti několikrát odsouzen například za loupež či krádež.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Po činu chatu zapálil svým zapalovačem a pak z místa utekl. Doma pak pečlivě vypral své šaty, čímž zlikvidoval biologické stopy. Zpočátku nebylo jasné, zda šlo o nešťastnou náhodu, či o zločin. Podezření na násilnou smrt ale potvrdila pitva, při níž našel lékař na tělech bodnořezná poranění.