Podle Šťastného by měla sněmovna jednat o DPH až po kongresu ODS

Praha – O stabilizačním balíčku by se podle poslance ODS Borise Šťastného mělo hlasovat až po volebním kongresu strany, který se koná za dva týdny. Šťastný je jedním z kritiků vládního plánu, který mimo jiné zahrnuje zvýšení DPH a stále nemá jistou podporu všech poslanců občanské demokracie. Kabinet Petra Nečase s ním spojil svoji důvěru a premiér je ochotný nespokojeným zákonodárcům v něčem ustoupit.

„Je evidentní, že kongres občanských demokratů dá vedení, popřípadě novému vedení, jasný mandát, jakým způsobem vést v této vládě politiku občanských demokratů. Zda cestou ústupu od programu, ústupu od liberálně-konzervativních hodnot, nebo setrváním na těch hodnotách, na kterých jsme vždy stavěli,“ řekl Šťastný České televizi. 

Možnost, že by sněmovna hlasovala o stabilizačním balíčku až po kongresu ODS, včera nevyloučil ani Petr Nečas. Odklad by mu totiž otevřel cestu k tomu, aby se pokusil na kongresu prosadit usnesení na podporu vládního zákona, a zvýšil tím tlak na rebelující poslance své strany. 

Vedení ODS se s nespokojenými poslanci dosud nedohodlo na tom, jak balíček upravit, aby pro ně byl přijatelný. Stále tak není jasné, jaké sazby DPH by měly příští rok platit. Nečas se ve vlastní straně po neúspěšných krajských volbách dostal pod větší tlak a navrhl rebelům kompromis, podle nějž by se zvýšila jen snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent, základní dvacetiprocentní sazba by se neměnila. Petra Tluchoře ani další rebely ale Nečasova nabídka neuspokojila.

„ODS se na kongresu musí především vyrovnat s volebním debaklem a dát do souladu vládní politiku a program, abychom byli pro voliče důvěryhodní. Musí proběhnout sebereflexe voleb. Proti zvyšování daní protestujeme od března a je mým hlubokým přesvědčením, že růst nemají,“ uvedl Tluchoř.   

Rebelové a druhá část pracovní skupiny se nyní budou o možnostech radit. Skupina se opět sejde v úterý před jednáním sněmovního klubu ODS. Obě strany sporu tvrdí, že si nepřejí pád vlády. Rebelové by ale mohli usilovat o výměnu Nečase v čele ODS i kabinetu. Pokud by ale vládu shodili, riskovali by možnost, že prezident Václav Klaus další pokus o sestavení kabinetu dá opoziční ČSSD.