Nezávislí žádají přepočítání hlasů v Olomouckém kraji

Praha - Politické hnutí Nezávislí podalo u Krajského soudu v Ostravě návrh na neplatnost hlasování při krajských volbách v Olomouckém kraji. Hnutí žádá o přepočítání hlasů, protože prý podle informací od voličů mohlo dojít k manipulaci s lístky. Nezávislí obdrželi v krajských volbách 4,95 procent hlasů, postup do zastupitelstva jim tak unikl jen velmi těsně. Podle hnutí prý nelze očekávat opakování voleb v celém kraji, pokud by ale byly zjištěny závažné chyby, tak se teoreticky může v některých okrscích znovu volit.

„Podali jsme návrh na neplatnost hlasování. Usilujeme o to, aby došlo k přepočítání hlasů. Nejde o žádné obstrukce. I minimální chyba pro nás mohla znamenat to, že jsme zůstali pod pětiprocentní hranicí. Chybělo nám několik desítek hlasů,“ uvedla lídryně hnutí Zwyrtek Hamplová.   

Podle ní hnutí soudu doložilo i četná prohlášení několika voličů o tom, že jejich preferenční hlasy nebyly zaznamenány. V okrsku, kde hlasovali, se totiž u Nezávislých podle nich objevila nula. „To může znamenat, že se jejich volební lístky ztratily,“ soudí Zwyrtek Hamplová. 

Rozložení mandátů v Olomouckém kraji
Zdroj: ČT24

Další významnou nesrovnalostí jsou podle ní nelogické výkyvy ve výsledcích Nezávislých mezi okrsky jednoho města. „Obáváme se toho, že mohlo při sčítání dojít k záměně hlasů pro Nezávislé a Nezávislou volbu vzhledem k podobnosti názvů,“ doplnila Zwyrtek Hamplová. Krajský úřad prý ale nemá informace o žádných závažných pochybeních během voleb.

Korytářovo hnutí prý v Libereckém kraji porušilo zákon

Vedení liberecké KSČM podalo stížnost na Změnu pro Liberecký kraj kvůli možnému porušení volebního zákona. Hnutí prý distribuovalo lidem noviny se zveřejněným průzkumem České televize, a to v době, kdy už to zákon zakazuje. Stížnost od předsedkyně krajské KSČM Dany Lysákové směřuje přímo na regionální úřad. Změně pro Liberecký kraj hrozí pokuta ve výši půl milionu, její lídr Jan Korytář ale pochybení své strany odmítá.

Lysáková zmiňuje, že hnutí šířilo své noviny po celém kraji poštou 10. a 11. října, někteří lidé prý na terminálu MHD během předvolební akce obdrželi list s průzkumem ve stejný den, kdy začaly volby. Zákon ale nedovoluje zveřejňovat jakékoliv průzkumy právě ve lhůtě 3 dnů před začátkem voleb. Fyzické osobě hrozí pokuta až 30 000 korun, právnické až půl milionu.

Korytář je však přesvědčen o tom, že se to vztahuje na zveřejnění nových průzkumů. „V novinách byl průzkum, který byl zveřejněn už v září, tyto průzkumy jsou samozřejmě k nalezení na internetu,“ řekl. Distribuce novin byla podle něj s poštou dohodnuta na pondělí až středu. To podle Lysákové není pravda a lze to doložit smlouvou.

Výsledky voleb – Liberecký kraj
Zdroj: ČT24

Přestože Lysáková není spokojena s obsahem novin, které jsou podle ní plné nepravdivých a zavádějících informací, nechce zpochybňovat výsledek voleb. „Ačkoli vzhledem k velice rozporuplnému obsahu a matení voličů by to nebylo od věci,“ uvedla. Vadí jí ale především to, že volební kampaň Změny byla založena na prezentaci morálky a dodržování zákonů. „Samotná kampaň tohoto subjektu tomu ale neodpovídala,“ dodala Lysáková.

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj před KSČM a Změnou pro Liberecký kraj. Z 45 mandátů získali starostové 13, komunisté a Změna pro Liberecký kraj mají po deseti mandátech. Čtvrtá ČSSD obsadí sedm křesel a pátá ODS pět. Stížnost komunistů na Změnu není podle vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlíny Kroupové jediná.