Také vodka od Likérky Drak obsahovala 50 procent metanolu

Praha – Laboratorní rozbory zjistily, že vysokou koncentraci metanolu obsahuje i Original vodka jemná od Likérky Drak ze zlínského skladu firmy Verdana. Uvedl to mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Už dříve se 50procentní koncentrace potvrdila v zajištěných láhvích tuzemáku od totožného výrobce – jeho prodej od čtvrtka inspekce zakázala a letos vyrobený tuzemák se nesmí prodávat ani na Slovensku.

SZPI varuje spotřebitele před všemi výrobky Likérky Drak. Jednatel likérky Pavel Čaniga byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soud ho ale dnes odmítl vzít do vazby. Jednatele Verdany Roberta Sedlaříka policie stále hledá. 

Čanigu zadržela policie v úterý ve zlínském skladu, kde našla tisíce láhví Originál tuzemáku s metanolem. Jednatel společnosti byl podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery obviněn i na základě důkazů získaných při domovních prohlídkách. Státní zástupce navrhoval vazbu, aby Čaniga nemařil trestní řízení. 

Laboratorní analýza prokázala poloviční obsah metanolu u tří vzorků Original vodky jemné s etiketou a kolkem Likérky Drak. „Metanol tak představuje polovinu veškerého alkoholu v uvedeném spotřebitelském balení. Jedná se o již druhý typ výrobku z uvedeného skladu, který obsahuje vysoce toxickou směs v potravinářském balení. Navíc jde opět o produkty, které nemají šarži, to jest povinný údaj, jenž by pomohl přesně definovat okruh nebezpečných výrobků,“ přiblížil Kopřiva.

Ve skladu společnosti Verdana se nacházelo přes 15 tisíc láhví této vodky, podle mluvčí SZPI mohlo toto množství ohrozit životy nebo zdraví u tisíců osob. Inspekce upozorňuje, že vzhledem k těmto zjištěním jsou produkty s etiketou Likérky Drak podezřelé, že nesplňují požadavky na bezpečnost potravin. „Všichni prodejci a distributoři výrobků společnosti Likérka Drak jsou proto povinni přistoupit ke stahování těchto výrobků z trhu. Inspekce ze stejného důvodu důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádné lihoviny s etiketou Likérky Drak,“ uzavřel Kopřiva.