O odvolání Horáka budu usilovat, řekl Heger ČT

Praha – Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi po několikaměsíčních sporech došla se šéfem VZP Pavlem Horákem trpělivost. České televizi poprvé otevřeně přiznal, že bude usilovat o Horákovo odvolání. Ministru dlouhodobě vadí hospodaření největší české pojišťovny – naposledy jejímu vedení vyčetl nevyrovnané účty s některými nemocnicemi za loňský rok a problémovou výpočetní techniku. Podnik navíc stále trápí projekt IZIP, do kterého i přes vypovězení smlouvy zřejmě dál putují miliony. Výtky směrem k VZP ministr doplňuje špatnou komunikací podniku s resortem. Horák po celou dobu kritiku ministerstva odmítá.

To, co dlouhou dobu svými výroky naznačoval, nakonec Heger poprvé připustil v rozhovoru pro ČT. V nynější situaci prý nevidí, kromě nucené správy, jiné východisko než obměnu vedení. Na odchod šéfa VZP ale musí jít přes správní radu pojišťovny. Právě ona smí o odvolání ředitele VZP rozhodnout, a to minimálně 16 hlasy.

Podle zjištění České televize je ve správní radě pro odchod Horáka prozatím o dva hlasy méně. I proto je vláda popotahována ke jmenování 3 zbývajících členů rady, kteří by byli loajální k ministerstvu. Poté chce Heger odvolání Horáka navrhnout. „Není to vyloučeno a myslím si, že pokud nedojde k nějakému zcela zásadnímu obratu, že by to rozhodně byl standardní postup… Rozhodně se o to snažit budeme,“ dodal ministr.

Vedení VZP oponuje tím, že „špatná komunikace“ je oboustranný problém. „Pan ministr zakrývá vlastní neschopnost řešit dlouhodobé systémové problémy českého zdravotnictví,“ řekla zástupkyně pojišťovny Anna Veverková. VZP nesouhlasí ani s faktickými výtkami Hegera. Podle Veverkové jsou například vytýkané nedoplatky nemocnicím důsledkem kvůli novému informačnímu systému, který se testuje, aby z něj byly odstraněny všechny chyby.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24

Proti odvolání šéfa VZP, která hospodaří s téměř 150 miliardami korun, jsou ve správní radě hlavně zástupci ODS a ČSSD. Hegerův plán mají za snahu dosadit do čela VZP politicky loajální osobu. „Vidím to jako snahu ekonomicky i mocensky uchopit Všeobecnou zdravotní pojišťovnu,“ zmínil poslanec a člen rady Boris Šťastný. Ministr financí a stranický místopředseda Miroslav Kalousek naopak Hegera v jeho snaze odvolat šéfa VZP podporuje.

Nejvážnější spor kolem ministerstva a VZP vznikl kolem projektu elektronických zdravotních knížek firmy IZIP. Jejím cílem bylo sdílení informací o pacientech mezi lékaři. Horák po většinu doby význam projektu hájil, z mnoha stran byl ale IZIP od počátku kritizován pro předraženost – VZP za něj zaplatila přes 2 miliardy korun. Pojišťovna v srpnu minulého roku odkoupila většinový podíl firmy. Poté, co nejasnosti kolem projektu převyšovaly, správní rada VZP začala přemýšlet o jejím pozastavení. V té době ale vyšlo najevo, že zbylé akcie (49 procent) vlastní švýcarská firma eHI eHealt International, založená několik týdnů předtím, než akcie získala.

O co ve sporu Horák-Heger jde?
Zdroj: ČT24

Pro Česko znamenalo nalezení vlastníka podílu IZIP nepříjemnou komplikaci. V případě zastavení projektu by totiž stát musel mít od švýcarské firmy souhlas, jinak hrozila arbitráž. Správní rada VZP proto v listopadu odsouhlasila nákup zbylých akcií projektu. V květnu letošního roku Heger projekt definitivně zastavil. Během prázdnin byly vypovězeny všechny smlouvy s provozovatelem, podle zjištění médií ale stále putují miliony na konto IZIPu kvůli správě portálu pjišťovny.

Naposledy padala mezi Horákem a Hegerem silná slova kvůli (ne)úhradám doplatků nemocnicím za loňský rok. Heger hovořil o vnitřně rozloženém vedení, vedení VZP oponovalo výmluvami a neschopností ministra zajistit legislativní kroky. Pojišťovně navíc hrozí, že příští rok bude mít ztrátu až 9 miliard korun.

V příštích týdnech se zřejmě rozhodne o setrvání Horáka v čele VZP (zdroj: ČT24)
Vydáno pod