Čeští lékaři umí vyléčit poškozené růstové ploténky

Praha - Tým českých lékařů a vědců má za sebou unikátní desetiletý výzkum léčby poškozených růstových plotének, které u dětí způsobují deformace kostí. V Brně je léčili transplantací kmenových buněk s novými biomateriály. Testy na zvířatech byly úspěšné, nyní se chystají klinické zkoušky u pacientů.

Na první pohled obyčejná dětská zlomenina může skrývat zradu v podobě poraněné růstové ploténky. Tato tenká chrupavka zajišťující růst kosti bývá poškozena u pětiny dětských zlomenin. Následně defekty růstu nebo tvaru kosti se týkají řádově stovek dětí ročně.

Dětští traumatologové se proto společně s veterináři snažili přijít na to, jak tyto poškozené růstové ploténky vyléčit. Experimentálně začali na pokusných prasatech využívat kmenové buňky. A podařilo se - poraněná růstová zóna, která by jinak znamenala deformitu končetiny, reagovala novotvorbou tkáně.

  • Nosič kmenových buněk z kolagenu zdroj: ČT24
  • Kmenové buňky testovali vědci nejprve na těchto prasatech zdroj: ČT24

K transportu kmenových buněk buď z těla zvířete, nebo i od dárce na poraněné místo využili vědci nově vytvořený materiál z kolagenu, který se do organismu snadno vstřebává. Po dlouhém výzkumu, v němž spojila své síly řada institucí, se zřejmě do dvou let chystají klinické zkoušky u malých pacientů.