Volební místnosti se uzavřely: Účast se odhaduje do dvaceti procent

Praha - V Česku skončilo druhé kolo senátních voleb a začalo sčítání hlasů. 27 dvojic kandidátů usiluje o třetinu křesel v horní komoře Parlamentu ČR. Volební účast se ve většině okrsků pohybovala pod hranicí 20 procent. Kvůli menšímu počtu kandidátů by tak mohla být jména 27 nových senátorů známa už v podvečerních hodinách. On-line výsledky voleb jsou dostupné na webu ČT24.

První den druhého kola senátních voleb přilákal do volebních místností v průměru zhruba desetinu voličů a přinesl i první incident. Člen volební komise v Londýnské ulici v Praze 2 odmítl v pátek po 22:00 opustit volební místnost. „Chtěl zůstat a hlídat, aby prý nedošlo k manipulaci s hlasovacími lístky. To by ale podle zákona neměl. Na místo byli tedy přivoláni policisté, kteří se snažili situaci vyřešit. Pán ale neuposlechnul výzvy, takže ho zajistili,“ uvedla tisková mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová. Na policii muž podal vysvětlení a asi po půl hodině byl propuštěn.

V Ratiboři u Vsetína, kde první kolo ovládl někdejší vicepremiér a expředseda lidovců Jiří Čunek, zpestřila druhou volební sobotu návštěva historického strážce valašských hranic, takzvaného portáše. Jeden z voličů pak přijel k volební místnosti na koni.

K prvnímu kolu, které se konalo před týdnem spolu s krajskými volbami, dorazilo téměř 35 procent z celkových 2,8 milionu voličů. Už tehdy voliči rozhodli, že sociální demokraté s komunisty o většinu v Senátu nepřijdou. Zároveň je zřejmé, že ODS bude mít historicky nejnižší počet senátorů od vzniku horní komory v roce 1996.

Finišuje druhé kolo senátních voleb (zdroj: ČT24)

Mezi nejočekávanější výsledky patří bezpochyby duel na Praze 8 mezi Jiřím Dolejšem (KSČM) a nynější senátorkou za Prahu 2 Danielou Filipiovou (ODS). O jedno senátorské křeslo za Prahu 4 se také strhne boj mezi mezi dosavadním senátorem Tomášem Töpferem (ODS) a Evou Sykovou (ČSSD). O Prahu 12 pak bojuje senátor Tomáš Grulich (ODS) a František Adámek (ČSSD). V Praze 2 proti sobě stojí bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek (Koalice Pirátů, SZ a KDU-ČSL) a Stanislav Křeček (ČSSD).

Zajímavé výsledky se očekávají i mimo čtyři pražské obvody. K velkému „comebacku“ se schyluje na Vsetínsku, kde první kolo ovládl někdejší vicepremiér a expředseda lidovců Jiří Čunek. V Teplicích se zase ve světle výrazného vítězství v prvním kole považuje za favorita současný tamní senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Senát by se po čase mohl otevřít nezávislým kandidátům. První kolo ve Zlíně naznačilo triumf podnikatele Tomia Okamury. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba zase vyhlíží úspěch na Chrudimsku. Blízko k vítězství by podle výsledků z prvního kola v Brně mohla být i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Nový Senát se sejde 21. listopadu

Nynější funkční období končí 28. října. V obměněné sestavě se Senát poprvé sejde zřejmě ve středu 21. listopadu, kdy si zákonodárci pro deváté funkční období zvolí předsedu a místopředsedy, rozdělí se do výborů a komisí a vyberou také jejich vedení.

I když je Senát v porovnání se současnou vládou a sněmovnou podle průzkumů nejdůvěryhodnější institucí, důvěru v něj má dlouhodobě méně než třetina lidí. Podle posledního průzkumu agentury STEM z počátku října Senátu věřilo 28 procent dotázaných, zatímco sněmovně 24 procent a vládě pouze 17 procent respondentů.