Středočeskou ČSSD čeká povolební jednání s komunisty

Praha - Středočeští sociální demokraté budou dnes odpoledne jednat s komunisty o povolebním rozložení sil v krajské radě. Řada vlivných členů ČSSD včetně hejtmanky Zuzany Moravčíkové už řekla, že by se nebránila ani koalici s KSČM. Poukazují na to, že lidé si podle výsledku krajských voleb přejí vládu levice. Se zástupci ODS, TOP 09 a Starostů se pak čtyřčlenný vyjednávací tým ČSSD sejde příští týden.

Vítězná ČSSD by nejraději vládla ve středních Čechách sama, jen za tiché podpory KSČM. Komunisté si však kladou větší ambice. V kraji totiž téměř zdvojnásobili počet svých mandátů, a proto jim už jen tichá podpora nestačí a chtějí křesla v radě.

Jiřina Fialová, šéfka komunistického klubu zastupitelů:

„Voliči nám dali téměř stejně hlasů jako ČSSD, a tak jsem přesvědčená, že máme být rovnocennými partnery, a tudíž mít i stejné zastoupení.“

Jenže to ČSSD odmítá a jednat chce i s ODS. Za podporu by nabídli funkce například v dozorčích radách nemocnic. „Možná najdeme průsečík, a tím průsečíkem bude, že podpoří menšinovou vládu, když budeme plnit jejich volební program,“ uvedl volební lídr ČSSD Josef Řihák.

Ale i tuto variantu nepodporují všichni členové středočeské ČSSD a raději se ohlížejí nalevo. Podle náměstka současné hejtmanky Marcela Chládka je druhá v pořadí možná koalice raději s KSČM než s ODS.

Povolební vyjednávání se večer posunulo v Libereckém kraji. Tamní občanští demokraté připustili, že budou jednat i se Změnou pro Liberecký kraj. Zástupci obou stran přitom dodnes jakoukoliv spolupráci odmítali. Vítězní Starostové by v případě vzniku koalice se Změnou a ODS měli v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu většinu 28 křesel.

ČSSD bude ve středních Čechách jednat s KSČM (zdroj: ČT24)