Michálek v Praze drtivě zvítězil, Töpfer jako senátor skončil

Praha – Komunisté v Praze senátorské křeslo nezískali. Daniela Filipiová (ODS) dostala od voličů 62,4 procenta hlasů a porazila tak kandidáta KSČM Jiřího Dolejše. V Praze 2 s přehledem zvítězil někdejší ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek (nestraník za Piráty, KDU a SZ) nad Stanislavem Křečkem (ČSSD). Podpořilo ho téměř 75 procent voličů. Eva Syková (nestraník za ČSSD) porazila nestraníka za ODS Tomáše Töpfera, který tak senátorské křeslo neobhájil. V Praze 12 ale uspěl senátor ODS Tomáš Grulich, který porazil Františka Adámka z ČSSD.

Filipiová: Šlo o souboj ideologií

Senátorka Daniela Filipiová (ODS) poděkovala všem lidem, kteří si podle ní uvědomili, že je třeba hájit demokratické hodnoty. „Voliči zde pochopili, že nechodit k volbám není řešení,“ řekla v rozhovoru pro Českou televizi. Roli podle ní sehrálo i to, že nešlo jen o souboj Filipiová versus Dolejš, ale že šlo i o souboj ideologií. Zároveň odmítla, že by za neúspěchem dvou pražských kandidátů z řad ODS stál primátor Bohuslav Svoboda: „To rozhodně odmítám, jsem přesvědčena o tom, že svoji práci dělá velmi dobře.“  

Daniela Filipiová: „Nemyslím v tuto chvíli na svůj osobní úspěch. V této volbě šlo opravdu o principy.“

Jiří Dolejš: „To, že jsem se dostal do druhého kola, beru jen jako první vlaštovku. Myslím, že se s voliči brzy uvidíme.“

Jiří Dolejš (KSČM) upozornil, že k volbám na Praze 8 nepřišlo 72 procent lidí. „To si nemyslím, že jsou lidé spokojení s tím, jak je to nastaveno,“ řekl ČT. Nemyslí si ani to, že by v osobě senátorky Filipiové vítězily demokratické hodnoty. „Přesto, že senátorem nebudu, vnímám to ale jako částečný úspěch,“ dodal. I v hlavním městě podle něj začíná narůstat nálada proti současným poměrům ve vládě i na radnici.

Eva Syková
Zdroj: ČT24

Syková: Věřím, že dál zvládnu řídit ústav, na schůzích Senátu ale chybět nebudu

Eva Syková (nestraník za ČSSD) je ředitelkou Ústavu experimentální medicíny Akademie věd. Post senátorky chce ale podle svých slov zastávat na 100 procent, a proto se celé řady funkcí vzdá. „Dál ale budu pokračovat ve vědecké práci a doufám, že i v řízení ústavu,“ řekla České televizi. V Senátu by chtěla naplnit odkaz Václava Havla, „který si představoval, že Senát bude především shromáždění odborníků a důvěryhodných osobností, které budou hlasovat a pracovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, což mohu slíbit“. O vstupu do politické strany podle svých slov neuvažuje.

„Jsem rád, říkal jsem si, že to bude tak 50 na 50, protože tolik negativní kampaně, co jsem zažil nyní, jsem ve své dvacetileté politické praxi nezažil. O to víc si vážím inteligence voličů,“ reagoval na výsledek voleb Grulich. To, že jeho strana obhájila v Praze pouze dva posty ze čtyř, ho mrzí. „Z té bídy, která je po celé republice, Praha obhájila dva mandáty, to je polovinu. Myslím, že Praha se lepší, snaží se něco dělat s korupcí, s nepřízní voličů,“ dodal staronový senátor.

Libor Michálek slaví v pražské kavárně
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V Michálkově štábu nechyběl pirát s papouškem na rameni

S přehledem vyhrál v Praze volby i Libor Michálek. Podle předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše byla podpora jeho kandidatury dobrou volbou. „Více než vítězství však bude Piráty zajímat dalších šest let jeho práce,“ uvedl. Šéf pirátů dodal, že Michálka podporovalo více než 80 procent členů strany. Přesto je prý Michálkův program hlavně nadstranický.

 Piráti slavili v pražské kavárně Na kus řeči, nechyběl ani vlasatý pirát s papouškem na rameni, píšťalky a dort. Podle místopředsedy KDU-ČSL Pavla Svobody je Michálek zárukou prosazování „slušné a poctivé politiky“: „Jestli se bude více cítit být v dresu toho nebo onoho partnera, je méně důležité, než to, že bude zastávat pozice hodnotové politiky, kterou prosazuje KDU-ČSL.“

Michálek by se mohl v Senátu připojit právě k lidoveckému klubu. Podle předběžné koaliční smlouvy má ale podmínky. „Ve smlouvě je řečeno, že pomůžu udržet klub jednoho z nominujících subjektů za předpokladu, že v názvu klubu bude zahrnuta nezávislost, nadstranickost… Jestliže ten klub bude mít název KDU-ČSL a Nezávislí, tak si fungování v takovém klubu dovedu přestavit,“ zmínil Michálek.

Libor Michálek, senátor zvolený za Prahu 2:

„Moje zvolení může být naděje pro mnoho lidí v tom smyslu, že lze prorazit do politiky, aniž by člověk měl za sebou nějaké kmotry s desítkami milionů korun.“

Jako bývalý šéf Státního fondu životního prostředí právě on upozornil na korupci v rezortu zemědělství. Boj proti korupci bude prý jeho hlavní téma i v Senátu. „Například zákon o veřejných zakázkách, o státní službě, o svobodném přístupu k informacím - vše, co omezuje monopol moci a zužuje prostor pro korupci,“ dodal.

Vydáno pod