Lidovci zažívají comeback, Čunek mandát obhájil s přehledem

Praha - Výsledek lidovců v senátních a krajských volbách ukázal, že se KDU-ČSL vracejí voliči, které strana v roce 2010 ztratila. Lidovci obhájili všechna tři senátorská křesla. Jiří Čunek ve Vsetíně bez problémů mandát obhájil, když získal 72 procent hlasů. Spolu se zelenými a Piráty poslali lidovci do volebního boje i Libora Michálka, který v Praze 2 získal dokonce přes 74 procent hlasů. V Šumperku uspěl Zdeněk Brož.

„Pocit, který teď mám, není ani pocit vítězství, ale pocit vděčnosti voličům za to, že zůstali moudrými lidmi a hlasují podle toho, jak člověka znají, ne podle toho, co jim říkají média,“ řekl Čunek České televizi bezprostředně po svém zvolení. O možném návratu do vedení lidovců ale prozatím neuvažuje.

Pavel Bělobrádek: „Pro nás bylo důležité, že KDU-ČSL uspěla jak na samostatných kandidátkách, tak i v koalicích nebo u nezávislých kandidátů… Pro nás to byla určitě vzpruha, získali jsme v krajských volbách více mandátů než před čtyřmi lety.“

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka by se měli straničtí senátoři v nejbližší době sejít a debatovat o tom, zda mezi sebe přiberou nestraníky. V opačném případě by mohly vzniknout dva různé kluby. Michálek se podle něj sám rozhodne, zda umožní setrvání existujícího klubu, nebo v Senátu pomůže založit klub nový: „Osobně se domnívám, že je lepší, aby byl jeden velký klub, který by obsahoval i nezávislé kandidáty a nestraníky.“

Několik kandidátů z řad lidovců skončilo po prvním kole na třetím nebo čtvrtém místě. „Je vidět, že těch osobností je dost a je na čem budovat obnovenou KDU-ČSL,“ řekl místopředseda strany Pavel Svoboda. Lidovci podle něj představují alternativu k levicovým i vládním pravicovým stranám.