Otestovat těhotné ženy na rizika už půjde i šetrně

Olomouc - Olomoucká fakultní nemocnice přišla s novým způsobem testování zdravotních rizik u ještě nenarozených dětí. Už je nečeká riskantní zákrok, nýbrž pouhý odběr krve. Vyšetření matčiny krve hradí zdravotní pojišťovny a od příštího roku chtějí lékaři šetrné a rychlé testování rozšířit i na další vady jako je Downův či Edwardsův syndrom.

První vyšetření těhotné Hanky ukázalo rizikovou kombinaci - má v krvi Rh faktor mínus, její muž plus. „V případě, že plod získá po otci Rh pozitivní faktor, krev matky reaguje negativně,“ podotkl přednosta Ústavu lékařské genetiky a fetální medicíny, FN Olomouc Jiří Šantavý.

Jestli hrozí dítěti vážné poškození, ukáže složení jeho krve. Zjistit ho ještě v děloze ale umožňoval donedávna jen náročný zákrok. „Pod ultrazvukovou kontrolou napíchnu velmi tenké cévy pupečníku,“ konstatoval Šantavý. Paní Hanku ovšem čekal v Olomouci pouhý odběr krve. Genetici analyzují krevní plazmu matky, ve které kolují i zlomky DNA dítěte. „Vyšetříme RhD genetickou výbavu toho plodu,“ řekl genetik Radek Vrtěl.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Problémy spojené s Rh faktorem nejsou ojedinělé

Do situace, kdy má budoucí matka Rh faktor negativní a otec pozitivní, se ročně dostane v Česku 3 až 5 procent párů, tedy až pět tisíc budoucích rodičů. Riziko, že jejich dítě bude mít problém, mají padesát na padesát.

„Vyšlo mi, že má opačný Rh faktor. Někdy v 18. týdnu mi byly píchnuty protilátky,“ konstatovala paní Hanka. Ty se přitom až dosud dávaly preventivně všem těmto ženám.