Schwarzenberg: TOP 09 v Senátu uspěla

Praha - Předseda TOP 09 a Starostů Karel Schwarzenberg označil výsledek strany v senátních volbách za úspěch. Strana získala dvě senátorská křesla. Do horní komory se dostali Jiří Šesták z Českých Budějovic a Luděk Jeništa na Benešovsku. Šesták ve svém volebním obvodě porazil kandidáta ODS Jana Zahradníka, Jeništa porazil Karla Šebka rovněž z ODS. Spolu se Starosty a nezávislými bude mít TOP 09 celkem čtyři senátory.

„V Senátu bych se chtěl věnovat hlavně tématům, která budou ovlivňovat práci a život v obcích a městech. To je moje parketa už vzhledem k desetileté práci starosty města,“ řekl Jeništa. Uvedl, že by se rád zaměřil na problematiku čerpání dotací z Evropské unie. „Jsem přesvědčen, že by to nemělo být tak chaotické,“ upřesnil. Dotačních programů by mělo radikálně ubýt a měly by být více zaměřeny na oblasti, která města opravdu pálí, dodal.

Jednou z Šestákových priorit je vyřešení dopravní situace na Českobudějovicku. Rád by napomohl dostavbě dálnice D3 a obchvatu Českých Budějovic. Na celostátní úrovni chce pracovat ve výboru pro kulturu a vzdělání. „Myslím si, že tam je hodně témat, která mohu nějak fundovaně obsáhnout a přispět k řešení,“ řekl. Kultura je podle něj v současnosti odsunuta na okraj zájmu politiků.