Trocha senátní statistiky: kdo je služebně nejstarší a kolik to celé stálo?

Praha - Z 27 senátorů včera zvolených senátorů je 22 mužů a 5 žen. Celkem tak v horní komoře zasedne 14 senátorek, což je o jednu méně než po minulých volbách v roce 2010. Nejstarším letos zvoleným senátorem je 68letá Eva Syková (nestraník za ČSSD), která vyhrála v Praze 4. Naopak nejmladším letos zvoleným senátorem se stal podnikatel Tomio Okamura, který teprve v červenci dosáhl 40 let - věku nutného pro výkon senátorské funkce.

Vůbec nejstarším členem horní komory, který byl do funkce zvolen v roce 1996, se stal Jaroslav Musial z ČSSD, jemuž bylo 75 let. Doyenem současného Senátu zůstává dvaasedmdesátiletý Pavel Lebeda, nestraník za ČSSD.

Mezi služebně nejstarší senátory, kteří v Parlamentu působí bez přestávky od roku 1996, patří Pavel Eybert z ODS, kterému mandát končí v roce 2016, dále jeho spolustraník Přemysl Sobotka, který má rovněž mandát do roku 2016. Trojici uzavírá sociální demokrat a nyní i šéf horní komory Milan Štěch; tomu mandát skončí v roce 2014. 

Náklady na volby:

Podle odhadů České televize stály letošní volby minimálně půl miliardy korun. Konečná suma bude ale známa nejdříve v listopadu.

  • ČSÚ – 114 milionů korun
  • Policie – 30 milionů (hlídání volebních místností)
  • Obce – 368 milionů (platí lidi ve volebních komisích)
  • Hlasovací lístky – 54 milionů

Volebních komisí bylo celkem 13,5 tisíc. Senátní volby pro každou komisi představují asi 32 hodin práce, za kterou dostanou její členové zaplaceno. Předseda komise má nárok na 1 800 korun, zapisovatel 1 700, člen komise 1 500 korun. 

Senát je považován za „právní pojistku“, právníků je v něm přitom paradoxně velmi málo. K Miroslavu Antlovi (nestraník za ČSSD), Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) a Miloši Malému (ČSSD) se po dnešku zařadí jen Eliška Wagnerová (nestraník za SZ).

Drtivá většina senátorů má ale vysokoškolské vzdělání. Již tradičně převažují inženýři z technických, ekonomických a zemědělských fakult. V Senátu jejich počet po včerejšku dosáhne třiceti. Po inženýřích následují lékaři (14) a pedagogové (deset). Mezi nově zvolenými senátory lze nalézt také teologa (František Bublan, nestraník za ČSSD) nebo absolventa DAMU (Jiří Šesták, hnutí Občané pro Budějovice a Starostové a nezávislí). 

Reportáž Adama Černého (zdroj: ČT24)