Pospíšil nabídl ČSSD koalici, ta chce levicovou radu

Praha - V regionech se po senátních volbách naplno rozjela vyjednávání o složení koalic. K jednacímu stolu dnes zasedli v Plzeňském kraji i na Olomoucku. Na západě Čech lídr vítězné ODS Jiří Pospíšil nabídl druhé ČSSD společnou koalici s tím, že jako případný hejtman přenechá  socialistům většinu v radě. Sociální demokraté ale preferují spíše levicovou radu ve spojení s komunisty. K podobnému složení se schyluje i na Olomoucku. Tamní zástupci ČSSD a KSČM si dnes utvrdili stejné principy v programu, jasno ale zatím není o rozložení sil v krajské radě.

V Plzeňském kraji má vítězná ODS s druhou sociální demokracii shodně po 15 mandátech. Následují komunisté s 12 křesly. „Navrhli jsme sociálním demokratům náš návrh na uspořádání kraje, to znamená bez komunistů. Sociální demokraté ale chtějí jednat primárně s komunisty. S námi se budou chtít potkat na konci týdne a říci nám, zda ještě budeme v jednání pokračovat, nebo jestli budeme řešit naši opoziční roli,“ řekl Pospíšil.

O programu se podle něj strany zatím nebavily, právě na tom ale chce lídr krajské ČSSD Milan Chovanec při vyjednávání stavět. „Já vůbec nelpím na svém křesle, ale pro nás je primární souhra v programové spolupráci. Pro nás je daleko jednodušší programová dohoda s komunisty než s ODS,“ řekl Chovanec. I když jednání mají ještě na konci týdne pokračovat se všemi stranami, osobně preferuje levicové řešení. Bude ale záležet na tom, na jakých požadavcích budou trvat komunisté.

Jiří Pospíšil
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny

ČSSD navrhla variantu, kdy by měla ODS jako vítěz post hejtmana a další tři radní a ČSSD by měla pět členů rady. Variantou bylo i nabídnout jeden mandát v radě TOP 09 a po čtyřech místech ponechat ODS i ČSSD.

Oproti západních Čechám naopak výrazně pokročilo jednání v Olomouckém kraji. Tamní ČSSD i komunisté se opakovaně sešli k jednání a shodli se na většině programových bodů. Jasno ale není zatím v tom, kolik křesel v radě jednotlivé strany obsadí. „Ani po detailním jednání jsme nenašli žádné neshody v programu. Projednali jsme navíc dalších asi patnáct témat mimo program, například jesenickou nemocnici, školství, dopravní obslužnost, ani zde nebyla žádná kontroverze,“ řekl po jednání lídr ČSSD Jiří Rozbořil.

Rozhovory se už rozjely i v Královéhradeckém kraji a ve středních a jižních Čechách. Komunisté dnes zároveň oznámili, že budou při vyjednávání od ČSSD požadovat, aby navrhovala do vedení krajů osobnosti, které nejsou spojené se skandály.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v pořadu Partie televize Prima řekl, že se požadavek strany týká především Ústeckého kraje, kde mají komunisté výhrady proti hejtmance Janě Vaňhové a jejímu náměstkovi a předsedovi krajské organizace ČSSD Arnu Fišerovi. KSČM na Ústecku vyjednává nejen s ČSSD, ale i s hnutím Severočeši. Dosud není rozhodnuta, se kterou z těchto stran koalici uzavře. Nevyloučila ani variantu, že v koalici budou strany obě. Rozhodnutí by mohlo padnout v pondělí.

Milan Chovanec (ČSSD)
Zdroj: ČT24

K jednacímu stolu zasednou v pondělí i strany v jižních Čechách. Podle vítězné ČSSD ale vyjednávání komplikuje dohoda o společném postupu, kterou spolu podepsali Jihočeši, lidovci a TOP 09. „Respektujeme požadavek ČSSD na izolované jednání, k tomu izolovanému jednání, když se na tom dohodneme, může dojít,“ uvedl lídr kandidátky Jihočechů 2012 Luboš Průša. S komunisty a ODS už ČSSD jednala ve čtvrtek. Zatímco s komunisty hovořila o možné povolební spolupráci, schůzka s občanskými demokraty byla prý spíše jen zdvořilostní záležitostí.

Sociální demokraté chtějí ve Středočeském kraji vytvořit menšinovou vládu. Jako první o podporu požádali komunisty, ti ale odmítli. V týdnu dostane stejnou nabídku i ODS. V Královéhradeckém kraji zahájila vítězná ČSSD jednání rovněž s komunisty, ve hře je ale i dohoda s lidovci, kteří jsou součástí Koalice pro Královéhradecký kraj.

V krajích se naplno rozjelo povolební vyjednávání (zdroj: ČT24)