Češi se rozvádějí jako o život, existují ale i světlé výjimky

Praha - Navzdory všem statistikám, které ukazují, že v Česku končí téměř polovina manželství rozvodem, existují světlé výjimky. Například v Pardubicích oslavili manželé Mikoláškovi takzvanou platinovou svatbu, tedy 70 let společného soužití. Průměrná délka trvání manželství je přitom „jen“ třináct let.

Od roku 1942 jsou Jiřina a Bohuslav Mikoláškovi spolu, navíc mají manželství, které jim může leckdo závidět. Vychovali dvě děti a celé společné soužití přestáli bez větších partnerských karambolů. „Byli vzorní manželé, nepamatuji se, že by se hádali,“ řekla jejich dcera Bohuslava Kolářová.

Recept na štěstí? Tolerance a žádné hádky

Na pardubické radnici slavili platinovou svatbu naposledy v roce 2007, stává se stále větší raritou. „Snažili jsme se k sobě být tolerantní, nehádali jsme se a neprali,“ uvedl Mikolášek pár tipů na šťastné soužití.

Manželé Mikoláškovi
Zdroj: ČT24

Neúprosná statistika přitom Českou republiku řadí mezi evropské státy s nejvyšší rozvodovostí. V roce 2011 se u nás rozvedlo více než 28 tisíc párů, což je přes 46 procent manželství. Ta se nejčastěji rozpadají během prvních dvou až pěti let, hned po první krizi.

Loňský rok navíc v počtu nově uzavřených manželství překonal historické minimum – své „Ano“ si řeklo jen 46 a půl tisíce párů. „Je tendence všeho co nejrychleji rychle užít, jako kdyby zítřek už neměl být,“ konstatoval psycholog Jan Lašek.

Trend, kdy každé druhé manželství končí rozvodem, se výrazně nemění už posledních osm let. Nejúspěšnější jsou v manželství obyvatelé Vysočiny, Zlínského a Jihomoravského kraje. Opačné příčky žebříčky obsadily na Karlovarsku, Ústecku a Liberecku.

Muži jsou častěji nevěrní

Hlavní příčinou rozpadu většiny manželství je nevěra, na druhém místě alkoholismus. Častěji podvádějí i pijí muži. Podle statistiků je průměrná délka trvání manželství téměř 13 let. Manželé Mikoláškovi ji tak překonali více než pětkrát.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)