Zaorálek: sKarty jsou znásilňování lidí

Praha – Senátoři ČSSD připravují podání ústavní stížnosti na sociální karty, tzv. sKarty. V Otázkách Václava Moravce to řekl místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Komunisté se ke stížnosti nejspíše připojí, uvedl místopředseda KSČM Petr Šimůnek. K podání stížnosti stačí 17 senátorů, sociální demokracie jich má po včerejších volbách 46.

Zaorálek mimo jiné argumentoval i postojem ombudsmana Pavla Varvařovského, který zavedení karet rovněž kritizoval. „Pravicové strany mluvily o svobodě, a tady vtrháváte do soukromí lidí a nutíte je dělat něco, co oni nechtějí,“ kritizoval Zaorálek.  

Ombudsman v srpnu kritizoval plošné zavedení karty i pro ty příjemce dávek, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou k bankomatům dostat, a také, že jde o zásah do soukromí lidí. „Je to znásilňování lidí,“ pokračoval Zaorálek s tím, že řada starých lidí žádnou kartu nechce.

Sociální karty zavedla reforma odstupujícího ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09), v rámci které přešlo od ledna vyplácení veškerých podpor od státu na úřady práce. Původně mělo být ve stejném termínu spuštěno i vydávání samotných karet, nakonec se ale pozdrželo. Projekt sociálních karet má usnadnit distribuci dávek a omezit jejich zneužívání. Potřební si budou vybírat dávky z bankomatů či si je převádět na vlastní účty.

Podle centrálního úřadu práce se k polovině října vydalo 51.000 sKaret. K předání je připraveno dalších 53.100 karet.

SKarty, vzhledem podobné běžným platebním či kreditním kartám, mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. 

Jak to bude s důchody?

Systém provozuje Česká spořitelna, se kterou uzavřelo ministerstvo kontrakt na 12 let. Smlouvu podepsal Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je ale nyní ve vazbě kvůli podezření z podplácení při jedné ze zakázek. Drábek kvůli Šiškově kauze nakonec rezignoval.

Otázkou zůstává, jestli budou na sKarty vypláceny i důchody. Deník MF Dnes totiž v sobotu napsal, že Drábek lhal, když tvrdil, že se sKarta nebude týkat důchodců. Podle listu to ale vyplývá právě ze smlouvy mezi ministerstvem a ČS. Podle kontraktu se stát dále bance zavazuje, že po dobu 12 let nebude nijak zpochybňovat funkce sKarty a nevyvine žádné úsilí k tomu, aby z kontraktu sešlo.

Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová to ale v Otázkách Václava Moravce popřela. Bez legislativní úpravy podle ní nehrozí, že by důchody byly vypláceny skrz sKartu. „Pokud mi je známo, tak bez legislativní úpravy nemůže být sKarta použita na vyplácení důchodů,“ prohlásila. Podle ní je navíc vyplácení různých dávek skrz podobný typ karet v zahraničí běžný jev a zavedení nového systému navíc znamená snížení nákladů. Korekci výplat například pro osoby se zdravotním postižením, pro které je výběr z bankomatu problematický, se Langšádlová nebrání.

Zaorálek se během diskuse také podivil, že tak zásadní smlouvu pro stát podepsal náměstek. „Náměstek přece nemůže učinit takový závazek za stát na 12 let,“ řekl Zaorálek. Premiér Petr Nečas (ODS) ale minulý týden prohlásil, že některé Drábkovy kroky bude nutné revidovat. V této souvislosti zmínil i projekt sKaret. Na karty se snesla kritika i z řad lidovců a postižených, kteří žádají rychlé zastavení celého projektu a ukončení smlouvy s ČS. 

O sKartách mluvil včera i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na vyhrané senátní volby. „Naším cílem je, abychom vypustili všechny funkce sKarty kromě výplat dávek v hmotné nouzi, tedy zredukovali okruh osob, kterých se sKarta bude týkat. Úplné zrušení nenavrhujeme. Neznáme přesně smlouvy, které byly podepsány mezi firmami a vládou,“ uvedla včera Sobotka.

OVM o sKartách (zdroj: ČT24)