Dosazení členů ÚS - další možný trumf ČSSD v Senátu?

Praha – Kromě možnosti vracet zákony zpět do sněmovny a tím zkoušet soudržnost koaličních poslanců má nově posílený senátní klub ČSSD další silný trumf – zásadně promlouvat do sestavy Ústavního soudu. Právě souhlas Senátu je totiž pro prezidentem navržené soudce klíčový. V příštím roce vyprší mandát hned 8 soudcům. Už nyní se přitom soudnímu sboru kupí na stole stále více žádosti, mimo jiné právě od opozičních poslanců ČSSD. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že senátoři budou chtít s prezidentem o nových kandidátech na ÚS více diskutovat, než tomu bylo doposud.

Ústavní soud je už od června oslaben o dvě místa. Nástupce Elišky Wagnerové a Františka Duchoně dosud není znám a před koncem funkčního období Václava Klause by navíc měl odejít třetí člen. Další vlna obměny, včetně současného předsedy Rychetského, čeká soud v příštím roce. Tehdy vyprší mandát hned osmi členům. O jeho nástupcích už bude muset jednat nový, přímo zvolený prezident a také Senát nově s výraznou převahou levice.

ČSSD je podle Zaorálka v Senátu připravena s přímo voleným prezidentem více diskutovat o kandidátech na ÚS. „Já bych si přál, aby nový prezident změnil tu praxi, kdy je evidentní, že se Senátem o ústavních soudcích příliš nekomunikuje,“ řekl místopředseda strany.

Václav Klaus si kolem obměny ústavních soudců často vyměňoval s vedením Senátu ostrá slova. Hned čtyři prezidentovy návrhy – Václava Pavlíčka, Vladimíra Balaše, Kláru Veselou-Samkovou a Milana Galvase - totiž Senát postupně zamítl. Prezident žádost Senátu o navrhování většího počtu lépe vyhovujících kandidátů označil za skandální, zatímco Senát prezidentovi vytkl, že s ním své návrhy předem nekonzultuje.

Ústavní soud podle Rychetského nestíhá

Po odchodu Elišky Wagnerové a Františka Duchoně chybí již v současnosti soudci dva a před koncem funkčního období Václava Klause by měl odejít třetí ústavní soudce. V takovém případě však bude podle Rychetského práce soudu ochromena.

Pavel Rychetský, předseda ÚS:

„Ten soud je malý. Když z patnácti soudců chybí dva, tak se dá lehce spočítat, že o 400 věcí v průměru ročně vyřídíme méně. Ten objem nedodělků každý rok naroste a dalších 400. To je velmi nepříjemná situace, na druhé straně ale pevně věřím, že to není situace trvalá.“

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)