Exministra Bartáka se nedaří vyslechnout, stále je indisponován

Praha – Jednou se omlouvá ze zdravotních důvodů z výslechů, podruhé na policii dorazí, ale udělá se mu špatně. Takhle ke své situaci přistupuje exministr obrany Martin Barták, kterého se policie už několikrát pokoušela vyslýchat. Barták patřil v posledních letech ke stálicím zákulisního inventáře české politiky. Dnes je stíhaný za podvod a přijetí úplatku v kauze nákupu armádních tatrovek.

Martin Barták zastával v minulosti mnoho funkcí. Původně pracoval jako náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové ve vládě Mirka Topolánka. Poté jako ministr obrany vlády Jana Fischera a následně jako pravá ruka ministra Miroslava Kalouska na ministerstvu financí. Padl až při provalení skandálu s tatrovkami.

Dušan Táborský, státní zástupce krajského státního zastupitelství v Ostravě:

„Snažili jsme se jako orgány činné v trestním řízení neustále. Napoprvé jsme ho předvolali v měsíci červenci, omluvil se ze zdravotních důvodů. Poté jsme ho předvolali v srpnu a opakovalo se totéž. V září jsme prováděli jeho výslech a v průběhu výslechu měl zdravotní indispozice.“

„My jsme nechtěli vůbec nic jiného než slušnost a hájili jsme zájmy České republiky tak jako vždycky a tak, jak to má dělat každý,“ prohlašoval Barták. Jeho vyšetřování se ale ani rok od plamenných slov téměř nepohnulo z místa. Kvůli tomu, zda je Barták opravdu tak vážně nemocen, že není schopen ani vypovídat na policii, se ho Česká televize opakovaně pokoušela kontaktovat a na vážnost jeho zdravotního stavu se zeptat. Exministr ale jen vzkázal, že se k ničemu vyjadřovat nebude, a promluvil jen jeho advokát.

Bartákův zdravotní stav se mění v průběhu výslechu

Podle státního zástupce to je právě dosud neuskutečněný výslech Bartáka, který celou kauzu blokuje. O zdravotním stavu Martina Bartáka nemáme žádné relevantní informace, a tak není na místě ho zlehčovat. Podle námi oslovených advokátů, znalých trestního procesu, je ale krajně podezřelé, že se exministrovi dělá zle zrovna v průběhu výslechu. „Je pravda, že tady byly zdravotní problémy, ale vždycky byly zdravotní zprávou řádně doloženy. Nedomnívám se, že by kauza Tatra stála na tom, že by pan doktor Barták měl nějaké zdravotní problémy,“ řekl Josef Monsport, advokát Martina Bartáka.

„Pamatuji si případ, kdy jeden podnikatel chodil opakovaně na seznámení se spisem a vždy po dvaceti minutách nahlížení se mu udělalo špatně,“ řekl advokát Václav Láska. Jisté je, že Bartákovi vadí už i osoba samotného státního zástupce. Exministr se totiž slovníkem z doby templářů označuje za oběť „novodobé inkvizice“. Z jeho webových stránek vyplývá, že za jednoho z hlavních inkvizitorů považuje právě ostravského žalobce Dušana Táborského.

Jistý je fakt, že vyšetřování Martina Bartáka jen tak neskončí. A že prodlužování kauzy hraje do noty hlavně obviněným „Pořád se objevují zdravotní komplikace, každý měsíc, takže nedovedu odhadnout, kdy to ukončíme, pokud bude jeden z obviněných neustále nemocný,“ dodal Táborský.

Obviněný Barták (zdroj: ČT24)