Ústecko coby volební laboratoř, mohou komunisté uspět i v rámci státu?

Praha - Čeští komunisté - před týdnem triumfovali, nyní ve druhém kole senátních voleb však z 12 želízek v ohni proměnili pouze jedno. V krajských volbách zvítězili ve dvou krajích a již brzy budou mít i historicky prvního hejtmana, a to v Ústeckém kraji. Právě Ústecko připomíná volební laboratoř, kde se, někdy s předstihem, ukazuje to, co pak hýbe i celostátní politikou. A tak se nabízí i otázka, zda se vítězná rudá vlna ze sociálně slabých pohraničních regionů nebude šířit dál Českem. Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk tvrdí, že je to možné, a jako příklad uvádí senátorský souboj na Praze 8.

„Samozřejmě že se s tím počítat dá, viděli jsme to například v Praze 8, což rozhodně není žádné předměstské ghetto, kde do druhého kola senátních voleb postoupil Jiří Dolejš,“ komentoval vzestup komunistů pro pořad 168 hodin.

Mají komunisté koaliční potenciál? Na krajské úrovni ano, na celostátní zatím nikoli

V této souvislosti se dostává na přetřes i možný koaliční potenciál komunistů. A s tím se stále častěji skloňuje postoj pravděpodobně jediného možného koaličního partnera KSČM, sociální demokracie. Tak není divu, že se média neustále vracejí k usnesení bohumínského sjezdu z dubna 1995, kterým ČSSD vyloučila jakoukoli politickou spolupráci s KSČM. Sám Miloš Zeman coby předseda sociální demokracie se nechal v květnu 1996 slyšet: „Já bych raději odešel z politiky, než abych vytvořil koalici s komunisty.“

Jenže již o dva roky později Zeman volal po zmírnění zákazu: „Rozhodnutí by se nemělo týkat komunální úrovně, protože tady záleží spíše na osobnostech než na stranické příslušnosti.“ Přelom ale nastal až v roce 2008. Po vítězství v krajských volbách tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek sice dával přednost koalicím se středovými stranami nebo menšinovým krajským vládám, osobně ale nic proti koalici s KSČM neměl.

Na vládní úrovni není bohumínské usnesení pro sociální demokraty mrtvé. Koalici s komunisty nikoli, ale nechat se podporovat bez problémů. „Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, koalice s nimi není naším cílem.“ To jsou slova předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky z 29. dubna 2011.

Ústecko povede komunista Bubeníček - minulost jednoznačně odsoudit nechtěl

V Ústí si tedy komunisté na krajské úrovni vyzkoušejí, jaké to je, převzít zodpovědnost vládnoucí strany. Vrátí se tak po třiadvaceti letech do stejné budovy, kterou kdysi opouštěl jako poslední předlistopadový tajemník krajského výboru KSČ - Václav Šípek. Odpovědnost za sociálně i ekonomicky napjatý region bude nyní pravděpodobně stát na Oldřichu Bubeníčkovi.

Oldřich Bubeníček (KSČM)
Zdroj: Libor Zaoral/ČTK

V souvislosti s komunistickým úspěchem ve volbách se stále častěji objevují dotazy, zda je třeba se obávat návratu komunistů k moci, a stále častěji zaznívají otázky, jak se současní komunisté staví ke své minulosti.

Byl soudní proces s Miladou Horákovou justiční vražda? Byl režim Klementa Gottwalda zločinný a má Gottwald na rukou krev? Na tyto otázky České televizi odpověděl komunistický volební lídr a kandidát na hejtmana Oldřich Bubeníček:

„Tak samozřejmě byla souzena podle nějakých zákonů, ale to je vždycky otázka, jestli se na to díváme momentálně, nebo s odstupem té doby. Takže, když se na to díváme s odstupem doby, tak minimálně asi měla být vyslyšena ta žádost o milost pro tehdejšího prezidenta republiky.“

„Je otázka, což ve svém věku těžko můžu posuzovat, je otázka, co tehdejší vedení Československa mohlo samo a čím bylo vázáno, řekněme tedy, z Moskvy.“

A nakonec: „Myslím, že se to takhle jednoznačně nedá říct,“ odpověděl na otázku, zda je komunistický režim zločinný a zavrženíhodný.

Spolupráce s ODS se sociální demokracii nevyplatila

Partnerem komunistů bude na severu Čech téměř jistě sociální demokracie a hnutí Severočeši, nejspíš v trojkoalici. V ČSSD ale zatím nevyřešili problém, kdo za prohru na Ústecku může. Navíc vedení ústecké sociální demokracie si podle Daniela Kroupy, vedoucího Katedry politologie a filozofie, UJEP v Ústí nad Labem, počíná tak, jako kdyby ty volby vyhrálo. Sociální demokracie vládla na severu Čech spolu s ODS 12 let. V roce 2004 ODS svého vyzkoušeného partnera dokonce přizvala i přesto, že ČSSD k většině nepotřebovala. A jedním z důsledků jsou dotační skandály, které obě strany postihly. „Ty kauzy existují, jsou reálné, a staly se. Je otázkou, zdali se staly na úrovni politické, či úřednické, zdali je dobře, aby vysocí úředníci byli vysokými protagonisty politickými,“ komentoval situaci poslanec ODS Jan Kubata, předseda Regionálního sdružení Ústeckého regionu.

Spolupráce s ODS se sociální demokracii nevyplatila, myslí si krajský volební lídr ČSSD z roku 2008 Jaroslav Foldyna: „Já si myslím, že nám to voliči taky výrazně sečetli.“ Nakonec zůstali doma jak voliči ČSSD, tak i ODS.

A jaký je tedy vzkaz ze severu? Pokud se velké strany neodříznou od kmotrovských praktik a nepřesvědčí lidi, proč jít volit, budou mít komunisti dál důvod k radosti. I když oni to možná vidí jinak - lidem už se prý po nich stýskalo. „Kdyby bylo všechno tak špatně za minulého režimu, tak bychom určitě v Ústeckém kraji ty volby nevyhráli,“ tvrdí Bubeníček.

Vydáno pod