Také Dienstbier nasbíral v boji o Hrad 50 tisíc podpisů

Praha – Senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier je dalším kandidátem, který už překonal hranici 50 tisíc podpisů potřebných pro lednový boj o Hrad. Dienstbier by sice jako kandidát sociálních demokratů získal potřebné podpisy i v parlamentu, rozhodl se ale oslovit občany, protože chce být silný a nezpochybnitelný kandidát. Další z kandidátů prezidentské volby, Jan Fischer, dnes ukončil sběr podpisů – jeho kandidaturu podpořilo přes sto tisíc lidí.

Dienstbier na brífinku představil také volební program. V něm slibuje, že bude bojovat proti korupci, za důstojný život, vzdělání, zdravotnictví a sociální služby pro všechny. Úřadu prezidenta chce „vrátit důstojnost spojenou s tradicemi české a československé demokracie“ a hodlá pečovat o důstojné místo České republiky v Evropě a ve světě. 

Fischerovu kandidaturu podpořilo sto tisíc lidí

Prezidentský kandidát Jan Fischer už od lidí nasbíral přes sto tisíc podpisů podporujících jeho kandidaturu. Dnes byl sběr podpisů oficiálně ukončen a kardiochirurg Jan Pirk oznámil formální zahájení Fischerovy registrace do přímé volby. „Každý z těch podpisů pro mne představuje závazek. Stejný závazek pro mne představuje můj volební program,“ poznamenal Fischer.

Bývalý premiér poděkoval asi třem stovkám dobrovolníků, kteří zajistili, že potřebné petiční archy podporující kandidaturu podepsalo k dnešnímu dni 101 761 občanů. Fischer dnes detaily své volební kampaně prozrazovat nechtěl. Podotkl jen, že by si u prezidentských voleb přál vyšší volební účast – např. dvoutřetinovou. 

Prvním kandidátem, který shromáždil potřebných 50 tisíc podpisů občanů, byl expremiér a čestný předseda Strany práv občanů ZEMANOVCI Miloš Zeman. Potřebné podpisy shromáždili také bývalý premiér Jan Fischer, který vede žebříček popularity prezidentských kandidátů, šéfka Suverenity Jana Bobošíková, europoslankyně Zuzana Roithová a Vladimír Dlouhý, ministr někdejší vlády Václava Klause. 

Kromě nich se ve volbách Dienstbier utká také s ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a místopředsedou Senátu a prezidentským kandidátem ODS Přemyslem Sobotkou. Komunisté se pro svého kandidáta rozhodnou koncem týdne. Hovoří se o europoslanci a prvním československém kosmonautovi Vladimíru Remkovi.

Každý kandidát potřebuje nasbírat nejméně 20 podpisů poslanců, deset podpisů od senátorů, popř. 50 tisíc podpisů občanů.