Inspekce navrhuje obžalovat Lessyho

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Podle inspekce loni předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů. GIBS stíhá někdejšího šéfa policie pro zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvu od konce srpna.

Mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová pro ČT potvrdila, že GIBS ukončila vyšetřování Lessyho a v pátek doručila na pražské městské zastupitelství návrh na podání obžaloby. „Ten má nyní státní zástupce u sebe, chce jej prostudovat a o dalším postupu rozhodne přibližně do měsíce,“ dodala. Nechtěla prozatím komentovat, zda se právní kvalifikace nezměnila. Pokud by se obžaloba od srpna nezměnila, hrozil by Lessymu trest až do výše tří let.

„Celá má úloha v tom trestním řízení byla, že jsem podal jednu výpověď a teprve poté jsem se mohl seznámit se spisem. Takže mám vážné pochybnosti o spravedlivém procesu, který se mnou momentálně vedla Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl Petr Lessy. „To, na co se rozpomněla po roce jedna dáma, opravdu nechci komentovat,“ dodal k výpovědi své bývalé mluvčí.

Bývalý policejní šéf se hájí tvrzením, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal ministr vnitra Jan Kubice, který jej téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru. V čele policie Lessyho nahradil jeho bývalý náměstek Martin Červíček.

Naopak prověřování týkající se Lessyho výroků v deníku Právo o tom, že jej ministr vnitra Jan Kubice vydírá, inspekce v minulých dnech odložila.