Češi se stávají bílými koňmi internetové kriminality

Praha - Česká republika se stále častěji stává místem pro praní peněz ukradených z účtů klientů západoevropských bank. Podvodníci, kteří pocházejí nejčastěji z Ruska, se pod nejrůznějšími záminkami snaží Čechy přesvědčit ke spolupráci na legalizaci peněz získaných z trestné činnosti. Organizované gangy pak posílají zcizené peníze na jejich účty, lidé pak peníze mají vybrat a poslat na jiný ruský účet.

Podle policie jde o finance, které počítačoví hackeři ukradli z účtů lidem ze západoevropských států. Lidé, kteří na nabídku přistoupí, dostávají za každou přeposlanou transakci provizi. Takové jednání ale může být trestné. „Občané, kteří by přistoupili na tuto nabídku, by se mohli dopustit trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti nedbalostí,“ varuje mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Peníze pocházejí většinou z takzvaných phishingových útoků, při kterých útočník rozesílá
e-maily, kterými se snaží z obětí vylákat přístupové kódy k bankovním účtům nebo platebním kartám.

Celý podvod přitom vypadá zpočátku poměrně nevinně. Lidem přijde e-mail s nedokonalou češtinou, který žádá, aby dali k dispozici svůj účet, na který jim přijdou peníze, které Češi vyberou a pošlou je potom na jiný účet, většinou v Ruské federaci. Jde přitom o poměrně vysoké částky, které mohou dosáhnout až 10 000 eur.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)