Armáda bude příští rok propouštět, zruší dvě velitelství

Praha – Česká armáda příští rok propustí 1 500 lidí, výpověď se má týkat hlavně vysokých důstojníků. Úplně se zruší velitelství společných sil v Olomouci a také velitelství sil podpory ve Staré Boleslavi. Má jít o nejzásadnější změny od roku 2005, kdy u nás vznikla profesionální armáda.

Velitelství v Olomouci a Staré Boleslavi nahradí velitelství pozemních a vzdušných sil, které bude sídlit přímo na generálním štábu v Praze. Místo 500 důstojníků v něm ale bude pracovat jenom stovka. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla si armáda nemůže dovolit financovat tolik lidí. 

Zásadně se také změní počty vysokých důstojníků v armádě. Klesnou jak počty generálů, z 27 na 19, počet plukovníků se pak má snížit ze 430 o dvě stovky. Armáda chce postupně dosáhnout poměru, kdy by měla asi 20 procent důstojníků, 30 procent praporčíků a 50 procent poddůstojníků a mužstva. Už teď jde totiž přes 40 miliard ročně na platy a pokud by armáda neprošla restrukturalizací, tak půjde 70 procent rozpočtu na platy.   

Snížit se má také počet vojenských posádek. Vojáci už navrhli kvůli úsporám zrušit vojenské letiště v Přerově, rozhodnout o tom ale musí vláda. Podle stínového ministra obrany Jana Hamáčka (ČSSD) je v armádě největší potenciál pro škrty v úřednickém aparátu na ministerstvu obrany.    

Třeba v Olomouci však mají z konce velitelství společných sil obavy, podle primátora Martina Novotného (ODS) by to znamenalo vyšší nezaměstnanost. V olomouckých Žižkových kasárnách teď pracuje 250 vojáků – o tom, zda se budou stěhovat, nebo budou muset z armády odejít, má vedení ministerstva rozhodnout do ledna 2013.

Reportáž Moniky Bezuchové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)