Stamiliony z IT zakázek Lesů ČR jsou v hledáčku policie

Hradec Králové – Policie řeší možné vyvádění peněz ze státního podniku Lesy České republiky. Podle deníku E15 má na stole trestní oznámení na neznámého pachatele z řad zaměstnanců. Vyšetřování se má týkat IT zakázek. V souvislosti s nimi mělo na švýcarských kontech skončit 340 milionů korun.

IT zakázky lesnického gigantu získávaly v posledních letech soustavně dvě stejné firmy - Dynn a Time Import. V letech 2009 až 2012 tyto kontrakty dosáhly objemu 1,136 miliardy korun. Ze Švýcarska pak peníze putovaly zpět do ČR na účty, k nimž mají dispoziční právo lobbista Jiří Hart a podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi. Zhruba 240 milionů korun bylo poté postupně vybráno v hotovosti, píše list.   

„Existuje podezření, že IT zakázky zadané LČR jsou úmyslně vysoce nadhodnoceny a může docházet k vyvádění finančních prostředků z podniku,“ řekl deníku zdroj blízký prezidiu.

Lesy ČR v hledáčku policie (zdroj: ČT24)

Policie i Lesy České republiky k případu mlčí. Od stamilionových kontraktů se distancovalo i ministerstvo zemědělství. Podle něj jsou výběrová řízení plně v gesci generálního ředitele Lesů Svatopluka Sýkory. Ten se zatím k případu nevyjádřil .

Vyšetřování se má týkat IT zakázek (zdroj: ČT24)