Balíček byl na klubu ODS vedlejší, hovořilo se o pravidlech

Praha - Od rána hraje v Poslanecké sněmovně ODS o osud konsolidačního balíčku, respektive státního rozpočtu. Vedení strany se během ranního jednání znovu pokusilo přesvědčit šestici takzvaných rebelů, jejichž podpora daňových změn je klíčová pro přežití vládního kabinetu a s ním i samotného předsedy ODS. Špičky ODS a rebelující poslanci se ale rozešli už po půl hodině bez úspěchu. Krátce nato začal jednat o sporném daňovém balíčku i poslanecký klub. Podle jeho předsedy Zbyňka Stanjury se na něm ale hlavně hovořilo o pravidlech fungování politické strany.

„Od rána jsme jednali o postoji ODS ke konsolidačnímu balíčku, s kterým je spojena důvěra vládě… Naši nespokojení poslanci nejsou ochotni na náš kompromis přistoupit,“ konstatoval Stanjura. Debata se podle něj nevedla ani tak o konkrétním obsahu zákona, jako především o pravidlech v rámci fungování politické strany.

„Řada vystupujících kolegů a kolegyň upozorňovala na to, že ODS vždycky ctila pravidla dvě. Zaprvé, že ODS dodržuje smlouvy a dohody, které podepsala, přestože to často nebývá úplně výhodné… V této chvíli nejsme schopni dodržovat koaliční smlouvu… Druhá zásada je ta, že ve standardní politické straně je čas diskuse, kdy má každý právo legitimně prosazovat svůj názor na řešení. Pak ovšem nastává okamžik hlasování a je naprosto přirozené, že menšina respektuje názor většiny. Jinak nemůže politická strana existovat,“ prohlásil Stanjura. Také řekl, že ODS v současnosti není schopna dodržovat koaliční smlouvu a své závazky.

Premiér Petr Nečas:

„V případě, že dosáhneme konsenzu v rámci ODS, resp. jejího poslaneckého klubu, chtěli bychom o návrhu jednat i s našimi koaličními partnery, protože nestačí pouze dohoda uvnitř ODS, ale je nezbytná i koaliční shoda. Na to mimochodem někteří naši kolegové velmi zapomínají.“

Klub bude pokračovat v jednání o balíčku před druhým čtením. Podle Stanjury navrhne ODS koalici, aby proběhlo ještě tento týden, to znamená buď ve středu, nebo v pátek. „Jen chci připomenout, že finální hlasování bude hlasováním o důvěře vládě Petra Nečase,“ zakončil předseda poslanců ODS svou promluvu.

Petr Tluchoř a Marek Šnajdr
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Premiér a předseda ODS Petr Nečas po jednání sněmovního klubu své strany řekl, že
pokud zvítězí zodpovědnost, vláda napadne. Pokud ale jde revoltujícím poslancům například o svržení předsedy strany a premiéra a přeskupení sil v ODS, dohodne se ODS jen velmi těžko, míní Nečas.

Přiblížil také podstatu kompromisního návrhu: „V příštím roce by byly sazby DPH 20 a 15 procent. Tedy 20 procent základní sazba a 15 procent sazba snížená. V roce 2014 by se vrátila tato snížená sazba na dnes platnou sazbu 14 procent s tím, že takzvaná solidární přirážka by platila pouze v příštím rozpočtovém roce.“

Nečasův kompromis je pro Tluchoře „zoufale malý krůček“

„Dohodli jsme se jen o proceduře,“ řekl novinářům Tluchoř. Ve středu před druhým čtením a potom i před závěrečným schvalováním předlohy se bude opět scházet klub ODS. „Já pořád věřím, že si všichni uvědomí, že jde o daleko víc než o jedno procento, že jde o program ODS a že jde o budoucnost ODS,“ zdůraznil Tluchoř. Zopakoval, že Nečasův návrh je „zoufale malý krůček“.

Vláda ovšem na schválení konsolidačního balíčku stavěla svůj návrh státního rozpočtu. Premiér Petr Nečas tedy oznámil, že po dohodě s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) vláda požádá sněmovnu o vrácení návrhu rozpočtu k přepracování. Do 30 dnů pak návrh musí přepracovat a znovu předložit poslancům ke schválení.