Kdo se postaví proti Nečasovi? Zatím nikdo…

Praha - Startuje zápas o současné vedení ODS a s ohledem na výsledky voleb se dají očekávat změny hlavních tváří. Nicméně osoba předsedy občanských demokratů Petra Nečase se zatím zdá být neotřesitelná. A to i přesto, že nespokojení poslanci se dnes opět s vedením ODS nedohodli a podle komentářů možná ani dohodnout nechtějí. A navíc ani nejsou schopni říct, co by se stalo poté, když by vláda nakonec padla. Rebelové také nemají jasno v tom, která osobnost by případně Petra Nečase ve funkci nahradila. Rebelující poslanec ODS Radim Fiala se například domnívá, že by se zpět do čela strany měl vrátit Václav Klaus.

„Některé  myšlenky Václava Klause si beru za svoje, ať jsou to myšlenky o Evrospké unii, ať jsou to myšlenky o životním prostředí. Jsou to věci, které mě velmi konvenují a myslím si, že takový politik v pravicové politice rozhodně chybí,“ uvedl v Radiožurnálu Radim Fiala (ODS). Rebelové se nemohou dohodnout na více věcech, než je Nečasův nástupce. Odvolávají se na neúspěch ve volbách a volají po přijetí zodpovědnosti, ale scénář, který by přicházel v úvahu, poté nikde na stole není.

Podobně tomu bylo i v roce 2009, kdy sociální demokracie vyslovila vládě Mirka Topolánka (ODS) nedůvěru a potom neměla tzv. plán B. Právě na to, že takové jednání je nezodpovědné, politiky upozornila tehdy soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová: „Když jste uvažovali o vyslovení nedůvěry vládě, uvažovali jste tedy také o ten krok dál? To znamená, s kým sestavíte právě tedy tu novou vládu,“ ptala se tenkrát Wagnerová místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka při slyšení u Ústavního soudu, který řešil ústavní stížnost poslance Miloše Melčáka ohledně zrušení jednorázového ústavního zákona, jenž umožnil předčasné volby.

Eliška Wagnerová
Zdroj: ČT24

Proti Nečasovi se nikomu nechce

V pondělí večer jej na post předsedy nominoval i brněnský oblastní sněm, který do funkcí místopředsedů poslal ministry jeho vlády Pavla Blažka a Martina Kubu. Právě oni dva podle informací MF Dnes odmítli kandidovat proti Nečasovi. „Nebudu nikdy kandidovat proti Petru Nečasovi,“ prohlásil Kuba.

Nečas a možnosti ODS

Nečas je v ODS od jejího počátku, nicméně podle Šídla nikdy nebyl přirozený vůdce. „Teď můžou v ODS uvažovat o tom, jestli budou mít o něco nižší daně a k tomu ještě nějakou dobu svou vládu. Nebo jestli budou mít daně o něco vyšší, zejména v té oblasti, která se dotkne jejich voličů, to znamená v oblasti přímých daní, a k tomu vládu sociální demokracie a ještě možná vládu s komunisty, před čímž tak rádi varují.“

Jeden z rebelů poslanec Petr Tluchoř (ODS) v rozhovoru pro Události ČT řekl, že pokles preferencí za poslední dva roky je tak výrazný, že z toho minimálně nejvyšší vedení ODS musí vyvodit odpovědnost. Stejně tak ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Pavel Blažek (ODS) tvrdí, že vzkaz voličů byl jasný. „Voliči vyslali signál, aby se změnila politika ODS. Otázkou bude, zda bude Petr Nečas schopen tuto změnu politiky prosazovat a vést ji. Pokud toho schopen bude, myslím si, že by v té funkci měl zůstat. Pokud toho schopen nebude, tak ODS bude žádat jiné vedení, neboť změna politiky je nutná,“ komentoval situaci v ODS Blažek pro Události ČT.

Ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) pochybuje, že by se našel někdo natolik věrohodný, aby Petra Nečase nahradil. „Pro mě je Nečas nejlepší variantou, jak pokračovat,“ dodal Vondra. Sám Nečas věří, že svůj mandát obhájí. Své konkurenty zatím prý nezná. „Otázkou je, zda bude konkurent. A samozřejmě pokud by měl být, tak by bylo poctivé, aby v podstatě už teď vstal a řekl: 'Já chci být předsedou ODS!', představil svůj program a nečekal až na kongres. To bych považoval za velmi neférový a nelegitimní postup,“ uvedl Petr Nečas pro Český rozhlas.

Výkonná rada ODS po svém jednání mimo jiné i o kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24

V případě pádu vlády ale nemůže nový předseda počítat s podporou TOP 09: „Nedovedu si představit, že s někým, kdo popřel koaliční dohody a zabil na tom vlastního předsedu a společného premiéra, se budeme snažit uzavřít nějaké dohody,“ popsal postoj koaliční TOP 09 ministr financí a místopředseda strany Miroslav Kalousek.

O kandidatuře podle informací ČT uvažuje jeden z tzv. rebelů, poslanec Tomáš Úlehla.

ODS pravděpodobně sněmovní volby prohraje

Výsledkem současné krize může být, že ODS již potřetí, co je u moci, tu moc takhle na podnose odevzdá, řekl ve Studiu ČT24 Šídlo s tím, že v tuhle chvíli ale vůbec nemůže doufat v to, co se jí povedlo před dvěma lety. Tehdy tu moc odevzdala a rok na to, i díky neočekávaným věcem, jako bylo rozhodnutí Ústavního soudu a Jiřího Paroubka odložit podzimní volby 2009, se k ní dokázala vrátit. 

Jindřich Šídlo k situaci v ODS

„V tuhle chvíli pád vlády a neschopnost sestavit novou vládu a cesta k novým volbám znamená jediné, že ODS dopadne tak, jak dopadla v těch podzimních krajských volbách a senátorských volbách.“

„ODS pravděpodobně ty volby prohraje, ale kdo bude ochoten stoupnout si do čela několik měsíců před volbami a jít ty volby prohrát…“

Šťastný: ODS a celou pravici může zachránit Klaus

Poslanec Boris Šťastný (ODS), který patří mezi rebely a je odpůrcem Petra Nečase, již krátce po krajských volbách vydal prohlášení, podle kterého jedinou šancí, jak zachránit ODS, je přemluvit Václava Klause k návratu do pozice čestného předsedy strany. Podle Šťastného by se právě Klaus měl stát lídrem všech sjednocených pravicových stran. „Václav Klaus jako zakladatel a ideový otec ODS by byl tou pravou zárukou zachovávání nejzákladnějších principů naší strany. Už se nejedná jenom o ODS jako takovou, ale o to, zda pravice zůstane v ČR relevantní politickou silou,“ uvedl Šťastný pro server iDNES.

Vydáno pod