Novou cenu za popularizaci vědy dostali astronom Grygar či ornitolog Hudec

Praha – Akademie věd letos poprvé udělovala cenu za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Prvními laureáty jsou astrofyzik Jiří Grygar, ornitolog Karel Hudec a také historik Jaroslav Šebek. Cenu spojenou s finanční odměnou dnes laureátům předal šéf akademie Jiří Drahoš. Akademie věd chce takto každý rok ocenit maximálně tři výzkumné pracovníky.

Jiří Grygar je veřejnosti nejvíc známý z dnes už legendárního televizního seriálu Okna vesmíru dokořán, jehož knižní podoba měla stotisícový náklad. Kromě toho ale napsal více než stovku původních odborných prací a patří mezi nejvýznamnější české popularizátory astronomie. Mezi populárně vědecké knihy, které se staly bestsellery, patří třeba Vesmír je náš svět (1973), Vesmír (spolu se Zdeňkem Horským a Pavlem Mayerem, 1979 a 1983) či Vesmírná zastavení (1990).

Za vědeckou a popularizační činnost už získal mnoho ocenění, například Kalinga Prize od UNESCO (1996), kterou dosud žádný jiný Čech neobdržel. V roce 2011 ocenila Česká astronomická společnost Grygara Cenou Františka Nušla, v roce 2012 obdržel medaili Učené společnosti České republiky za zásluhy o rozvoj vědy.   

Při převzetí ceny skromně podotkl, že měl k popularizaci, kterou už dělá 50 let, příznivé podmínky. Posteskl si však, že podle eurobarometru je Česká republika v Evropské unii v zájmu o vědu na 27., tedy posledním místě.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Hudec mapoval ptačí druhy v Česku

Ornitolog Karel Hudec je kromě vědeckých prací také autorem stovky článků do popularizačních časopisů, napsal i 29 knih a překládal z němčiny. Zpracoval údaje týkající se výskytu, četnosti druhů a populací ptáků v Československu, později v České republice, které využil v ornitologických monografiích. Jednou z jeho publikací je Fauna Československa (České republiky) - ptáci, která vyšla v několika svazcích a reedicích. 

Za svou práci získal Cenu Československé akademie věd, Cenu Josefa Vavrouška za významnou práci v ekologii a životním prostředí, Cenu ministra životního prostředí za významný přínos české ornitologii či Literární cenu Josefa Hlávky za publikaci Atlas hnízdících ptáků v České republice. 

Historik Jaroslav Šebek je významným popularizátorem obecné historie, církevních dějin, věnuje se také historii česko-německých vztahů a evropských autoritativních hnutí. O sudetoněmeckém prostředí v meziválečném Československu napsal monografii Mezi křížem a národem (2006), v knize Ve stínu mariánského sloupu vysvětluje vztahy katolického prostředí a meziválečné československé společnosti, zpracoval také téma Mnichovské dohody. V roce 2009 se podílel na přípravě výstavy Pronásledování římskokatolické církve v Československu 1948-1960. „Nemělo by to být tak, že věda bude pouze za skly kanceláří a laboratoří, ale měla by se otevřít vůči veřejnosti,“ konstatoval při přebírání ceny historik.