Ve Zlínském a Pardubickém kraji už jsou jasné koalice

Praha - Ve Zlínském kraji povládne příští čtyři roky koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů ZEMANOVCI. Hejtmanem zůstane lídr ČSSD Stanislav Mišák. Představitelé nových koaličních stran se na tom shodli dnes večer. V opozici tak zůstaly KDU-ČSL, STAN/TOP 09 a ODS. Koalice bude mít ve 45členném zastupitelstvu většinu 25 křesel. Jasno už je i v Pardubickém kraji, tam se ale vítězní sociální demokraté nakonec dohodli s jinými stranami a komunisté končí v opozici.

„Dohodli jsme se na základních strukturách, co se týká pozic v radě a základních gescí. Odcházíme s tím, že jdeme připravovat koaliční smlouvu,“ přiblížil Mišák s tím, že koaliční smlouva by měla být podepsána příští týden. V radě obsadí pět křesel sociální demokraté a po dvou komunisté a Zemanovci.   

Budoucí náměstek hejtmana Ivan Mařák po jednání neskrýval spokojenost, komunisté se do rady ve Zlínském kraji dostanou vůbec poprvé. „Z dnešního jednání mám velice dobrý pocit a jsem rád, že to takto dopadlo. Je to určitě úspěch pro KSČM ve Zlínském kraji,“ podotkl Mařák.   

Rozložení mandátů v Olomouckém kraji
Zdroj: ČT24

Předseda SPOZ Vratislav Mynář přiznal, že po prvním jednání s ČSSD a komunisty nebyly doladěny programové otázky ani pozice v radě, které se ale dnes prý vyřešit povedlo. „Došlo k velkému průlomu. Rozhodnutí předznamenalo i dnešní jednání našeho krajského výboru,“ vysvětlil Mynář. 

V opozici tak končí třeba lidovci, které do voleb vedl senátor Jiří Čunek. Toho dohoda levicových stran nezaskočila, překvapivá prý byla jen rychlost. Nicméně ho prý mrzí, že ve vedení kraje zasednou komunisté. Podobně reagoval také lídr TOP 09 a STAN Petr Gazdík, také jeho strana končí v opozici.

V Pardubickém kraji končí komunisté v opozici

V Pardubickém kraji povládne příští čtyři roky koalice ČSSD, Zemanovců a Koalice pro Pardubický kraj, kterou tvoří lidovci, SNK ED a Nestraníci. Uvedl to lídr ČSSD Martin Netolický. ČSSD získá v radě pět křesel, KPK tři a Zemanovci jedno, každá z koaličních stran bude mít svého náměstka hejtmana. Ve 45členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 25 hlasů, v opozici končí komunisté a ODS.

Klub zastupitelů ČSSD přijal návrh všemi 12 hlasy. Sociální demokraté vyjednávali o možné koalici i s KSČM, ta ale nakonec skončí v opozici. Komunisté získají předsedy finančního a kontrolního výboru, oba budou pro svou funkci uvolněni. „Chápeme KSČM jako nejsilnější opoziční stranu, která by měla mít informace a zázemí pro opoziční funkci,“ vysvětlil rozhodnutí Netolický.

Koaliční strany dnes podepsaly memorandum o spolupráci, koaliční dohoda by měla být potvrzena do pěti pracovních dnů. „Koalice pro Pardubický kraj bude mít post prvního náměstka hejtmana,“ uvedl její lídr Roman Línek (KDU-ČSL). Zemanovci pak budou usilovat v krajské radě o oblast dopravy. Na starosti by jí měl mít lídr kandidátky SPOZ Jaromír Dušek, dosavadní předseda Svazu odborářů služeb a dopravy.

Rozložení mandátů v Pardubickém kraji
Zdroj: ČT24

Hejtmanství již svolalo na 2. listopad ustavující zastupitelstvo, kde bude zvolen nový hejtman, jeho náměstkové a členové rady. Na krajský soud se však obrátilo několik stěžovatelů, kteří zpochybňují platnost voleb. Podle nich byly nesprávně sečteny preferenční hlasy kandidátky ODS Jany Smetanové, která se kvůli tomu nedostala do krajského zastupitelstva. Podle vedoucí oddělení vnitřních věcí krajského úřadu Olgy Daškové návrhy na neplatnost voleb konání ustavujícího zastupitelstva neovlivní, neboť nejsou zpochybněny celé volby, ale pouze volba jednoho kandidáta. 

KSČM a ČSSD kráčí na severu Moravy ke společné vládě

Moravskoslezský kraj v příštích čtyřech letech s největší pravděpodobností povede staronová koalice ČSSD a KSČM. Za nejreálnější tuto variantu označil zdejší lídr sociálních demokratů Miroslav Novák. Právě ČSSD vyhrála na severu Moravy krajské volby, komunisté byli druzí.

„Jak v případě trojkoalice ČSSD s ODS a KDU-ČSL, tak z koalice s KSČM pro nás vyplývají naprosto stejné podmínky na personální obsazení rady a náměstků. Podle atmosféry v klubu si proto dovolím říct, že zvítězí varianta koalice s komunisty. Definitivně ale rozhodne ve čtvrtek krajský výkonný výbor ČSSD,“ řekl šéf severomoravských socialistů Novák.

Ve Zlínském a Pardubickém kraji už jsou jasné koalice (zdroj: ČT24)

ODS a KDU-ČSL požadovaly společně čtyři místa v případné jedenáctičlenné radě. Z toho dva měli být náměstci. Stejný požadavek vznesli i komunisté. Pro ČSSD by v obou případech zbylo sedm radních, z nichž by byli čtyři náměstci a hejtman.

ČSSD bude mít v krajském zastupitelstvu 24 mandátů, oproti předchozímu volebnímu období ztratila sedm křesel. Naopak výrazně kvůli volebnímu úspěchu posílí komunisté, kteří budou mít místo 11 zastupitelů 20. V zastupitelstvu bude i ODS, která ztratila polovinu křesel a místo 18 zastupitelů jich bude mít devět. O dva mandáty si naopak polepšili lidovci, kteří budou mít sedm zástupců. Novým hráčem budou Nezávislí s pěti zastupiteli.