Na Pražském hradě hořelo 294 svíček za popravené vlastence v Mauthausenu

Praha – V Katedrále sv. Víta na Pražském hradě proběhla vzpomínková akce na parašutisty a vlastence popravené za druhé světové války v koncentračním táboře Mauthausen. Tajné popravy tam začaly před 70 lety v roce 1942 a celkem bylo popraveno 294 vlastenců a parašutistů, proto také v katedrále hořelo 294 svíček.

Na dnešní vzpomínkové akci se sešlo asi 250 lidí, včetně několika desítek příbuzných popravených parašutistů a vlastenců. Byli tu i lidé, kteří heydrichiádu a nacistické represe sami zažili - třeba Milan Zapletal, bratr Libora Zaplatela, popraveného parašutisty ze skupiny Bivoauc.

Při bohoslužbě byl v katedrále také originál Palladia země české, kterému věřící připisují ochranou moc nad českými zeměmi. Jde o nejstarší a nejuctívanější mariánský obraz u nás a jeho vzácnost je srovnatelná s korunovačními klenoty. „Doufejme, že i ta dnešní bohoslužba a přítomnost palladia nám pomůže k tomu, abychom se naučili větší vzájemnosti,“ uvedl pražský arcibiskup Dominik Duka, který zádušní mši sloužil.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Obraz je uctívaný už od raného středověku. Začátkem 17. století ho stavy prohlásili záštitou - tedy přímo za palladium. „Palladium bylo vnímáno jako symbol češství, symbol nejstarší tradice, která nás spojuje s Přemyslovci, se svatým Václavem, a udržuje kontinuitu českého národa,“ vysvětluje děkan Vladimír Kelnar. Od té doby bylo uložené v kostele ve Staré Boleslavy - originál se ale na veřejnost objevoval jenom zřídka, např. po skončení druhé světové války. V roce 2008 se pak obraz vrátil do Prahy.