Sněmovna vrátila Kalouskovi rozpočet, balíček prošel druhým čtením

Praha – Sněmovna vyslyšela návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a vrátila vládě státní rozpočet k přepracování. Nový návrh má kabinet předložit do 23. listopadu. Důvodem je nejistota kolem schválení vládního daňového balíčku, se kterým už chystaný rozpočet počítal. Podle Kalouska bude mít stomiliardový schodek stejně jako vrácený návrh, příjmy by měly být asi o 20 až 25 miliard nižší, úměrně tomu budou nižší i výdaje. Dnes poslanci úsporný balíček projednávali ve druhém čtení a načetli k němu celou řadu pozměňovacích návrhů.

„Vláda České republiky činí logický krok, jestliže v tuto chvíli nemá většinu pro to, aby mohla opřít návrh státního rozpočtu o předvídatelnou výši výdajů a příjmů,“ řekl poslancům premiér Petr Nečas (ODS). Jako rozpočtově odpovědná vláda pak podle něj nemůže udělat nic jiného, než postupovat tak, jak navrhl Kalousek. Ministr financí ve sněmovně poukázal, že je to vůbec poprvé, kdy vláda vrací rozpočet hlasy koaličních poslanců svému ministrovi financí k přepracování.

„Je jasné, že dokud poslanecký klub ODS nedojde k jasnému závěru a nesedneme si ke koaličním jednáním nad případnými změnami, nemůžeme schvalovat rozpočet v současné podobě,“ uvedla vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM).

Návrh nakonec podpořilo 127 přítomných poslanců napříč stranami. Pouze většina poslanců ČSSD se zdržela hlasování, osm sociálních demokratů bylo proti a k nim se přidal i předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Opozice kritizovala hlavně Kalouska

Vrácení rozpočtu vládě předcházela ve sněmovně místy klidná, místy velmi vypjatá tříhodinová debata. Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky je za rozpočet postavený na neplatné legislativě odpovědná vláda, proto odmítl se sociálními demokraty Kalouskův požadavek podpořit. Sobotka varoval i před možností rozpočtového provizoria. Opoziční Věci veřejné Kalouskův návrh podpořily.

Terčem kritiky se stal hlavně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), opozice mu vyčítala například to, že nedokáže vybírat daně. „Není možné, aby vláda přeložila rozpočet, potom ten rozpočet stáhla, za měsíc ho předložila znovu do Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. „Je to takový hokus pokus,“ popsal svůj dojem z rozpočtu Ladislav Šincl (ČSSD). Jiří Paroubek (NS-LEV 21) řekl, že vláda nakročí k rozpočtovému provizoriu, protože nemít za sebou na konci října první čtení rozpočtu je podle jeho slov dost vážná věc. 

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka: „Tohle je vskutku povedená taškařice… Nevěřím vládě, že je připravena udělat poctivě všechny kroky tak, aby rozpočet dopadl na ekonomiku a na občany co nejméně… Krok ze strany ministra financí není žádným krokem rozpočtové spravedlnosti, ale je to zoufalá reakce na chybu, kterou vláda učinila, když na konci září předložila státní rozpočet, který je na vodě a nemá oporu z pohledu schválených zákonů.“

Poslanci zřejmě budou o balíčku rozhodovat příští středu

O zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty a dalších rozpočtových opatřeních obsažených ve vládním balíčku se rozhodne zřejmě až příští středu. Poslanci dnes předlohu projednali ve druhém čtení a načetli k ní řadu pozměňovacích návrhů. Ty se týkají zejména zachování sazeb DPH. Je mezi nimi i pozměňovací návrh šestice nespokojených poslanců ODS, kteří
nesouhlasí s navrhovaným zvýšením daně.

Šestice poslanců ODS navrhla, aby se sazby DPH ani daň pro vysokopříjmové skupiny nezvyšovaly vůbec. Chtějí také z balíčku vypustit omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Zákon by podle nich také neměl v letech 2013 až 2015 rušit základní slevu na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce. „Řada věcí tam v balíčku zůstává, může projít a tedy může pokračovat vláda s důvěrou,“ uvedl jeden z nespokojených poslanců Petr Tluchoř (ODS).

Jenomže premiér Petr Nečas už v úterý představil svůj kompromis k balíčku, který pro příští rok zvyšuje jen spodní sazbu DPH ze 14 na 15 procent, základní dvacetiprocentní sazbu by ponechal na nynější úrovni. Sedmiprocentní přirážka k dani pro lidi s příjmem zhruba nad 100 tisíc korun měsíčně by pak platila jen pro příští rok. Pozměňovací návrh, který obsahuje Nečasův kompromis, předložil předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). 

Pořád tak není jisté, zda sněmovna balíček schválí. Vedení poslaneckého klubu ODS vyjednává s nespokojenými poslanci o kompromisu, obě strany se zatím ale neshodly. Vláda ovšem s tímto balíčkem spojila hlasování o důvěře.

Výroky, které zazněly při jednání poslanců o rozpočtu

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Jsem ze staré školy a počítal jsem vždy s tím, že vládní strany budou prostě vládní strany a že vládní prioritu a vrcholně prioritní vládní návrhy zákonů dokážou podpořit. Leč doba se zjevně posouvá k vyspělejšímu stupni demokracie.“

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Je to komedie. Vy tady s námi hrajete komedii, sami jste nesplnili úkoly, které jste splnit měli, nedostáli jste odpovědnosti vlády a hrajete tady komedii s Poslaneckou sněmovnou i s celou Českou republikou. Jedna velká komedie.“

Vít Bárta (VV): „Začíná oblíbený Divoký západ, kde nejsilnějším kovbojem, kterého máme na hřišti, je Miroslav Kalousek. Ten ví, kde je to zlato. To je ten zlatokop, který ví, kde více šetřit tak, aby to co nejvíce bolelo občany, tak aby mohl manipulovat co nejvíce s konkrétními poslanci.“