Muž od Broumova se otrávil metanolem z kolkovaných láhví

Náchod – První případ intoxikace metanolem evidují v Královéhradeckém kraji. Pětašedesátiletý muž z Broumovska na Náchodsku od neděle leží v broumovské nemocnici, není v ohrožení života. Otrávit se měl alkoholem od výrobce VAPA DRINK koupeným v obci Starostín.

Policie v bydlišti otráveného muže podle mluvčí zajistila zbylý pančovaný alkohol. „Zároveň jsme s okamžitou platností zakázali jeho další prodej v obchodě v obci Starostín, kde příbuzní poškozeného muže půllitrové láhve se 40procentním alkoholem s názvem “TUZEMSKÝ„ a “VODKA JEMNÁ„ od výrobce VAPA DRINK zakoupili,“ uvedla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Muž podle svědků vypil půl litru rumu a pil také vodku. Všechny policií zajištěné láhve nesly označení kolkem. Policie, která informaci o otravě dostala od lékařů v úterý, o hrozbě otravy závadným alkoholem prostřednictvím obecních úřadů informovala obyvatele Starostína a okolí.

  • Ilustrační foto zdroj: ISIFA/LN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3943/394300.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3955/395455.jpg

Celníci také v úterý zajistili v obchodu všechny další láhve alkoholu, který by mohl obsahovat jedovatý metylalkohol. „Jednou z velmi důležitých součástí vyšetřování jsou pro nás informace, kolik bylo závadného alkoholu prodáno a kam,“ uvedla mluvčí. 

Policie údajně moravskou společnost VAPA DRINK vyšetřuje. Osmatřicetiletého jednatele firmy, která využívá prostory v obci Žeranovice na Kroměřížsku, policie obvinila z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Prý spolupracoval s dovozcem jedovaté směsi, kterou hlavní obvinění z takzvané zlínské větve namíchali ve skladu v Opavě.