Šišku propustili z vazby, svědky už prý neovlivní

Praha - Bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, kterého policie viní z podplácení, byl z rozhodnutí státního zástupce propuštěn z vazby. Podle žalobce již byli všichni potřební svědci vyslechnuti a nehrozí tedy jejich další ovlivňování. Pozornost se tak znovu obrací na MPSV, v jehož čele s posledním říjnem končí Jaromír Drábek (TOP 09), aniž by byl dosud znám jeho nástupce - TOP 09 totiž stále vybírá.

„Nám je známa skutečnost, že tato osoba byla propuštěna z vazby, nicméně vyšetřování stále běží a nic jej nenarušuje,“ podotkl šéf protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Vladimíra Šišku a šéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera začala protikorupční policie stíhat na začátku října, viní je z podplácení. Hojer je od počátku stíhán na svobodě, což se nyní nově týká i Šišky.

„Obviněný Vladimír Šiška byl v úterý propuštěn z vazby, a to z rozhodnutí státního zástupce, podle kterého důvod takzvané koluzní vazby pominul. Byli vyslechnuti potřební svědci a nehrozí tak obava z jejich ovlivňování a maření objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání,“ konstatovala mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Dodala, že soud zjistil skutečnost v rámci příprav rozhodování o Šiškově stížnosti na vzetí do vazby. O stížnosti už soud také rozhodl, může ale výsledek zveřejnit, až se s ním seznámí zainteresované strany.

Milan Hojer a Vladimír Šiška
Zdroj: ČT24

O co jde?

Oba čelní muži ministerstva podle obvinění nabídli přidělení stomilionové zakázky firmě OKsystem, která pro resort práce a sociálních věcí zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti. Výměnou za to měla společnost stáhnout svoji stížnost k antimonopolnímu úřadu na způsob, jakým ministerstvo pořídilo od jiné firmy systém pro výplatu sociálních dávek.

Kvůli Šiškově vzetí do vazby na svůj post s odkladem k poslednímu říjnu rezignoval i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Dnes případ nechtěl příliš komentovat. „Já jsem jasně vyvodil politickou odpovědnost z toho, že byl můj náměstek obviněn a vzat do vazby,“ uvedl Drábek. „Svojí demisi jsem předal panu premiérovi a nemám na tom co měnit. Lidsky jsem samozřejmě rád, že už je s rodinou, a víc to komentovat nechci.“

Vladimír Šiška jako první náměstek ministra řídil odbory personální, mezinárodní spolupráce a Evropské unie, informatiky, právní podpory a správy majetku, ale i centrálních nákupů. Drábek jej odvolal den po zatčení, 2. října, nakonec kvůli němu ministerstvo opouští i on sám. TOP 09, jíž MPSV rezortně přísluší, ovšem Drábkova nástupce dosud nevybrala.

„Jednání se vedou a jsou vytipováni kandidáti, kteří by byli schopni tuto funkci převzít. Zaslechl jsem čtyři nebo pět jmen,“ řekl poslanec TOP 09 Rom Kostřica s tím, že z nich si vybere stranický šéf Karel Schwarzenberg po konzultaci s Drábkem a vedením strany. Ve hře jich bylo několik - třeba místopředsedové strany Helena Langšádlová nebo Marek Ženíšek.