Firma má získat od Krajské zdravotní miliardovou zakázku, vedení kraje je proti

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Ústeckém kraji, finišuje se zakázkou na IT technologie. Chce ji na deset let svěřit soukromé firmě s tím, že jí zaplatí až přes tři miliardy korun. O tendru přitom rozhodují lidé, kteří už za pár týdnů ve společnosti nemusejí být. Budoucí vedení kraje chce totiž obměnit jak představenstvo, tak dozorčí radu.

Krajská zdravotní předá kompletní databáze, servery i počítače do rukou soukromé firmy. Zakázku, jaká nemá v českých nemocnicích obdoby, zadá na 10 let. I když na jaře tendr pozastavila, teď vybírá vítěze.  Nově zvolení zastupitelé tento postup kritizují. „Deset let mít outsourcovány IT technologie, kdy se ceny mění velmi rychle, považuji za naprosto nesmyslné,“ dodala nově zvolená zastupitelka Ústeckého kraje Alena Dernerová (Severočeši.cz.). 

Soukromá firma by mohla deset let dostávat trojnásobek

Krajská zdravotní platila ze svého rozpočtu doposud 80–120 milionů ročně. Soukromá firma by mohla 10 let dostávat skoro trojnásobek. „Krajská zdravotní chce dohnat to, co bylo v minulých letech podfinancováno,“ obhajuje jednání společnosti její mluvčí Jiří Vondra. IT technologie přitom společnost v posledních letech modernizovala i s pomocí evropských peněz. To potvrzuje mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Marcela Klíchová. „Doposud Krajská zdravotní, co se týká IT technologií, čerpala dotaci ve výši 60 milionů korun,“ dodala. 

O zakázku se původně chtělo ucházet 30 firem, teď už jsou ve hře poslední čtyři, z nichž Krajská zdravotní vybere vítěze. Nabídky zájemců bude Krajská zdravotní hodnotit příští úterý. Budoucí vedení kraje ale varuje, že zakázku klidně nechá zrušit. „I za cenu, že by se měla zaplatit nějaká pokuta, tak by se mělo zvážit, zda se ta smlouva podepíše, nebo nepodepíše,“ reagoval kandidát na hejtmana Ústeckého kraje a nově zvolený zastupitel Oldřich Bubeníček (KSČM). Část nových zastupitelů se chce obrátit kvůli tendru na policii.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)