Vrátit odtažené auto zpátky na místo? Města budou muset

Praha – Ministerstvo dopravy dokončuje zákon, podle kterého budou muset města vracet vozidla odtažená kvůli úklidu ulic zpátky na místo. Zákon zohledňuje loňský rozsudek Nejvyššího soudu a mohl by platit od podzimu příštího roku. V některých městech už teď kvůli verdiktu auta neodtahují, jinde zase počítají s tím, že za vrácení vozidla na místo budou řidičům účtovat dvojnásobek.

„Nově tam bude zakotvena povinnost vracet ta odtažená vozidla na místo, odkud byla odtažena, pokud je to možné,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Háček je ale právě ve formulaci pokud je to možné, města totiž už teď řeší situace, kdy nemohou vrátit auto na místo, protože už tam parkuje někdo jiný, popř. je už zaplněná celá ulice. 

Podle advokáta Rostislava Šustka ovšem s tímto argumentem města zřejmě neuspějí: „Není podle mého názoru problém poté, co ta ulice je vyčištěna, tam ta vozidla vracet, protože v té době tam ještě žádná jiná nestojí.“ 

Někde se odtahuje, někde ne

Praxe ohledně odtahů aut kvůli úklidu se liší město od města. Třeba v hlavním městě kvůli soudnímu verdiktu auta neodtahují. Stejné je to i v Ostravě nebo Olomouci, kde se místa mezi zaparkovanými auty čistí ručně, popř. vůz technických služeb místo objede.   

Naopak v Brně nebo Frýdku-Místku zaparkovaná vozidla běžně odtahují. V Brně to funguje tak, že vůz zůstane stát na odstavném parkovišti, pokud jeho provozovatel nepožádá o jeho vrácení na původní místo. Také ve Frýdku-Místku odtažené auto na požádání vrátí, nicméně za to účtují dvojnásobnou taxu – tedy šest tisíc korun. Připravovaný zákon zřejmě účtování dvojnásobné ceny nezakáže.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod