Rebel Úlehla: Špatné svědomí nemám, Nečase se zbavit nechci

Praha – Rebelující poslanec ODS Tomáš Úlehla odmítá, že by cílem rebelů byl pád vlády, nechtějí se ani zbavit premiéra Petra Nečase. Hlavně chce prý splnit, co svým voličům slíbil, a to držet se pravicové politiky a nezvyšovat daně. Přesto si Úlehla dovede představit, že by po Nečasovi pozici předsedy strany převzal.

„Pro mě by bylo vnitřně polehčující okolností, že jsem to nenavrhnul, že s tím do toho protistrana šla,“ vyjádřil se Úlehla k tomu, že jednání rebelů ohrožuje přežití vlády. Rebelové prý věří tomu, že dojde k dohodě a vláda nepadne. A pokud padne, bude to pro Úlehlu chyba premiéra, který spojil existenci vlády se schválením jednoho zákona.

„Určitě máme alternativu. Každý, kdo dělá rebelii, musí být připraven na to, že to třeba i převezme. Minimálně věřit by si měli všichni rebelové. Pokud by mě někdo navrhl, tak bych asi neměl odvahu to odmítnout,“ uvedl poslanec na otázku, zda by byl ochoten kandidovat na předsedu ODS.

Úlehla zdůraznil, že nejde o pouhý spor o jedno procento DPH, Nečasův návrh by podle jeho názoru zruinoval třeba mnohé dopravní a komunální služby. A také by omezil aktivitu podnikatelů, čímž by kleslo i množství peněz v oběhu. „Lidé kvůli vyššímu DPH nebudou tolik utrácet a peníze se nebudou vracet do oběhu,“ vysvětlil Úlehla.

V čem spočívá kompromis rebelů?

Mezi nejdůležitější požadavky skupiny rebelujících poslanců patří nezvyšování daně z přidané hodnoty, nezavádění takzvané milionářské daně nebo zachování současného zvýhodnění pro pracující důchodce. Podle Úlehly nelze řešit jen příjmovou stránku rozpočtu, rozpočet stále obsahuje zbytné výdaje, které by bylo možné alespoň dočasně seškrtat.

Každý z rebelů ale má vlastní strop, kdy by již na návrh rozpočtu přistoupil. Pro Úlehlu je hlavní daň z přidané hodnoty a solidární, takzvaná milionářská, daň. „Pokud by nebyla milionářská daň a nezvýšili jsme DPH, já bych souhlasil, jako Tomáš Úlehla, protože je to gesto pravicovým voličům, že se snažíme udělat maximum, abychom daně zvyšovali co nejméně,“ řekl poslanec.

Podzimní kongres ODS, který bude volit předsedu strany a další členy vedení, se odehraje 2. až 4. listopadu v Brně. Tomáš Úlehla je zatím jediným z rebelujících poslanců, který připustil, že by na pozici předsedy strany kandidoval. Naopak pozměňovací návrh, který konkrétně stanoví jejich požadavky na podobu rozpočtu, už rebelové intenzivně připravují.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod