Změna času zpomalí noční vlaky, MHD

Praha – Kdo chce v noci cestovat hotelovým vlakem, stráví na cestě o hodinu více než obvykle. Kvůli změně času se noční vlaky na hodinu zastaví, aby po třetí hodině nad ránem odjely již podle zimního času. Změna času se dotkne i nočního provozu MHD, dopravní podniky do „vložené“ hodiny přidají spoje.

Změna času ovlivní pouze jízdu dálkových vlaků s lůžkovými a lehátkovými vozy, regionální vlaky mezi druhou a třetí v noci nejezdí. Na českém území na hodinu zastaví jedenáct vlaků, další tři spoje, které jedou z Česka nebo do Česka, zastihne změna času v Německu. Bez ohledu na změnu času ze středoevropského letního na středoevropský pojede spoj Euronight Slovakia z Košic do Prahy, který v Česku zastavuje pouze pro výstup cestujících. Ti se tak ocitnou v cíli s hodinovou rezervou.

Odlišnosti od obvyklého víkendu budou vidět na železnici i ve dne. Celý víkend, ale zejména v neděli budou vlaky posílené kvůli končícím podzimním prázdninám a současně víkendu před dušičkami. České dráhy oznámily, že během víkendu nabídnou o 6 500 míst k sezení více.

Zatímco na železnici znamená změna času pouze drobné opatření, které se týká hrstky nočních vlaků, ve větších městech, kde v noci jezdí MHD, to budou mít dopravci složitější. V Praze a jejím okolí na většině linek pojedou spoje navíc tak, aby byly dodrženy pravidelné intervaly, například tramvaj v půl třetí tak vlastně pojede dvakrát – jedna „letní“ a druhá „zimní“ o hodinu později. Výjimkou budou linky 513, 601, 602, 606 a 610, které během hodiny, jež proběhne „dvakrát“, nepojedou – výpadek tedy bude mezi druhou a třetí hodinou letního času. Podle zimního času (resp. s hodinovým zpožděním) pojedou i linky 603 a 605.

Brněnské a jihomoravské noční autobusy pojedou také s vloženými spoji po změně času, to se však netýká linek 95, 403 a 501, kde pojedou spoje vypravované mezi druhou a třetí hodinou pouze jednou – a to již podle letního času. V Ostravě se potom změna času projeví přidáním spojů na noční linky s výjimkou 11 a 78, na nichž dopravní podnik nevypraví po jednom spoji mezi druhou a třetí letního času. Na své noční linky přidají spoje i další města, kde v době změny času MHD jezdí – Olomouc, Plzeň nebo České Budějovice.

Komentář neuroložky Soni Nevšímalové (zdroj: ČT24)