Klaus by měl odejít z politiky, míní polovina Čechů

Praha - 48,6 procenta Čechů si myslí, že by dosluhující prezident Václav Klaus po skončení svého mandátu měl odejít z politiky. Naopak jeho politické setrvání ve veřejném životě si přeje 19 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro dnešní vydání deníku MF Dnes.

Podle průzkumu je dokonce přes 28 procent Čechů a Češek přesvědčeno, že by se Klaus měl po ukončení prezidentování úplně stáhnout nejen z politiky, ale odejít zcela do ústraní a do veřejného života už nijak nezasahovat. Klause však spekulace o jeho budoucnosti pobuřují.

Jako staronového předsedu ODS si jej umí představit sedm procent, jako premiéra čtyři procenta dotázaných. Čtvrtině Čechů je Klausovo působení lhostejné a 7,5 procenta lidí neví. Průzkum se konal od 10. do 17. října a zúčastnilo se jej 1 007 respondentů.

Názor, že by Klaus měl z politiky odejít, dokonce mírně převažuje i mezi voliči ODS. Více než třetina voličů strany si přeje, aby po odchodu z Hradu dál aktivně působil v politice. Zhruba dvě pětiny naopak míní, že by z ní měl odejít.

Václav Klaus je prezidentem České republiky od 7. března 2003, kdy ve funkci hlavy státu vystřídal Václava Havla. Do svého druhého funkčního období byl zvolen 15. února 2008. To vyprší zanedlouho - přesně 7. března 2013. V příští přímé volbě prezidenta už nebude moci znovu kandidovat.