Pražský primátor zrušil konkurz na ředitele strážníků

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) podle očekávání zrušil výběrové řízení na post ředitele pražské městské policie. Oznámil to dnes zastupitelům. O obsazení místa chce primátor měsíc diskutovat se členy bezpečnostního výboru, návrh na jmenování konkrétního člověka pak předloží na jednání listopadového zastupitelstva.

Ukončení konkurzu dlouhodobě žádala koaliční TOP 09, podle níž byly podmínky pro uchazeče diskriminační. Nový šéf totiž měl mít prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) dnes zastupitelům řekl, že na dalším postupu je koaliční shoda, opozice postup ale kritizuje.

Primátor chtěl návrh na jmenování nového ředitele předložit zastupitelům už dnes, s tím ale nesouhlasil klub ODS. Nicméně o možných kandidátech se už diskutuje, zaznělo například jméno Eduarda Šustera, který se účastnil i zrušeného výběrového řízení. Šuster je v současnosti velitelem pohotovostní motorizované jednotky pražské policie. Primátor Svoboda potvrdil, že Eduard Šuster je v užším okruhu uchazečů, odmítl ale prozradit, kdo je jeho favoritem. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Minulý ředitel Vladimír Kotrouš byl obviněn z korupce, podle policie přijal úplatek. Policisté z protikorupčního oddělení zatkli Kotrouše loni v listopadu, prý přímo s úplatkem. Řízením strážníků je už několik měsíců pověřen Ludvík Klema.

Vydáno pod