Další muž s otravou metanolem je v olomoucké FN

Olomouc – Ve středu přijala olomoucká fakultní nemocnice dalšího pacienta s otravou metylalkoholem. Čtyřiapadesátiletý muž z Moravské Třebové měl v krvi 0,08 promile metylalkoholu. V kraji jde o již třetí případ v tomto týdnu. V Olomouci je hospitalizován i osmačtyřicetiletý muž z Prostějova, stejně starý muž je od pondělí v prostějovské nemocnici. Oba popíjeli spolu, jejich stav se zlepšuje.

„Muž byl do Olomouce přivezen ze šternberské nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný, je při vědomí, ale leží na jednotce intenzivní péče. Jako léčba je mu podávaný etanol,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. V Olomouckém kraji má metanol na svědomí otravu osmi lidí, čtyři z nich zemřeli.

Podle něj se zlepšuje stav osmačtyřicetiletého muže, který je v nemocnici od pondělní noci. Laboratorní testy u něj prokázaly 2,46 promile alkoholu. Jeho stav je prý stabilizovaný, v pátek by mohl být propuštěn.

Lépe je na tom i stejně starý muž v prostějovské nemocnici. „Vypadá to, že nebude mít trvalé následky. Dnes bude zřejmě přeložen na standardní oddělení a před propuštěním ještě projde vyšetřeními,“ uvedla mluvčí skupiny Agel, kam prostějovská nemocnice spadá, Hana Szotkowská.

Policie znovu upozorňuje veřejnost, aby při konzumaci tvrdého alkoholu byla velmi opatrná. „Je nutné důsledně prověřit zdroj, ze kterého alkohol pochází,“ uvedla prostějovská policejní mluvčí Irena Urbánková.