Policie chce dokončit Rathovu kauzu ke konci roku

Praha – Kauza Davida Ratha se zřejmě chýlí ke konci. Už na konci roku chce protikorupční policie dokončit vyšetřování exhejtmana a poslance Davida Ratha. Případ, který začal nálezem 7 milionů korun v krabici od vína a gradoval možnou manipulací zakázek buštěhradského zámku nebo středočeských nemocnic, nyní pokračuje zejména výslechy svědků – ty mají skončit do poloviny listopadu. Zbylý čas do konce roku zřejmě vyplní čekání na znalecké posudky. Někdejší výrazná postava ČSSD může jít do vězení až na 12 let.

Podle deníku Právo byl Rath ve středu znovu vyslýchán. Právě rozhovory s policisty jsou kromě dvou vystoupení ve sněmovně jedinou situací, při níž se Rath dostane z „vazebního stereotypu“. „Pan David Rath nikdy o svůj výslech nepožádal. Takže on je vyslýchán, abych tak řekl, z úřední povinnosti vždy, kdy je mu doručeno další usnesení o trestním stíhání, protože k tomu je nutno ho vyslechnout,“ zmínil středočeský státní zástupce Petr Jirát.

Středeční výslech se týkal Rathova druhého obvinění, které obdržel začátkem října. Bývalý hejtman středních Čech podle dokumentu údajně zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Jirát dodal, že poslanec vypovídal již dříve při svém zadržení v květnu a rovněž po prvním sdělení obvinění. „To vyšetřování se skutečně chýlí ke konci a chtěli bychom, pokud se nic nezadrhne, do konce roku to vyšetřování ukončit,“ uvedl žalobce.

  • David Rath zdroj: ČT24
  • David Rath odchází od soudu autor: Vít Šimánek , zdroj: ČTK

Rath přitom nezaměstnává pouze vyšetřovatele, ale i soudy. Během svého pobytu ve vazbě už podal 5 ústavních stížností, naposledy v polovině října. Soud ale první tři návrhy zamítl.

Policie nejprve obvinila Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Policisté ho v polovině května zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Počátkem září sněmovna vydala Ratha ke stíhání také kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý středočeský hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem obvinila policie také další údajné aktéry korupční kauzy, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či někdejšího poslance Petra Kotta.